най-ново | най-гледано | категории

Он лайн платформа за храна от ресторанти

В извънредните условия, свързани с пандемията от COVID-19, швейцарската компания Olanga AG подпомага ресторантьорския бизнес и местата за хранене у нас с възможност за онлайн заявка на предварително приготвени менюта. Новаторска технология на стартъпа адресира нуждата на заведенията да се ориентират към работа по заявки като единствен начин да оцелеят в тази ситуация.

За времето на извънредните мерки, Olanga AG предоставя своето приложение Olanga Catering на всички обекти за хранене в България, които желаят да приемат предварителни заявки и имат възможност да извършват доставка до крайни клиенти. Вече няколко водещи ресторанта в Пловдив и София използват мобилната услуга. Приложението е предоставено безвъзмездно за периода на карантина, без да се плащат такси за обслужване. От своя страна партньорите трябва да гарантират необходимите хигиенни норми, за да се запази здравето на персонала и клиентите им. Компанията работи под мотото „По-малко хранителни отпадъци - печалба за всички“ и цели да подобри веригата от производството на храни до крайното им потребление.

Как работи приложението?

От 01 април до края на извънредното положение потребителите ще получат възможност да поръчват храна от участващите в инициативата заведения. Услугата важи за предварително поръчани ястия, т.е. когато заявката е поне 24 часа преди консумацията, както и за ястия тип “последни бройки” за същия ден, според условията на съответния ресторант. През приложението, потребителите могат да заявят дали ще вземат поръчката директно от избрания ресторант или желаят доставка до адрес. За възрастни хора и за хора с увреждания, се организират доставка до дома за собствена сметка.

Приложението позволява заявка не само на едно ястие, но и на цяло меню за ден, два или седмица. Това спестява на клиента необходимостта постоянно да мисли какво да приготви за семейството си, а на ресторанта дава възможност да планира и оптимизира ресурсите си. „Като  следствие на кризата, породена от коронавируса, решихме да помогнем на хората, които работят от вкъщи и на заетите родители с възможност за здравословна храна от нашата мрежа от партньорски ресторанти“, казва д-р Петър Мандалиев, главен изпълнителен директор на Olanga AG.

Печалба за всички

Във време на задължително затваряне на ресторантите за посещения, приготвянето на храна за продажба за консумиране вкъщи е спасителен вариант, особено за малки и средни заведения за хранене. Предварителните поръчки помагат за подобряване на планирането на ресурси. “Използвайки нашето приложение, кухнята може да спести около 6% от продуктите за всеки отделен ден“, обяснява д-р Петър Мандалиев. Това пък намалява последиците за околната среда с 2 кг въглероден диоксид за ястие, показват оценките на компанията. Приложението е достъпно за Android и за iOS мобилни устройства.

„Нямаме търпение да осигурим превъзходни ястия, приготвени по най-строгите стандарти за качество и безопасност“, казва шеф Николай Боруков, генерален мениджър на няколко ресторанта в Пловдив и един от първите партньори на Olanga на българския пазар. Всички ресторанти и столови, присъстващи в приложението, се придържат към строгите изисквания за приготвяне на храна с търговска цел съгласно българското законодателство.

Компанията официално има подкрепата на Столична община и е в разговори с Министерство на здравеопазването, с идеята да дари своето приложение за ползване на всички болници, така че да оптимизират процеса по изхранване и болничен кетъринг. По този начин спестените ресурси ще могат да бъдат насочени за подпомагане на други дейности, които са важни в настоящия момент.