най-ново | най-гледано | категории

Еврозона: 0.7% инфлация за март

През март 2020 г. инфлацията в еврозоната се забави рязко в резултат на силен спад на енергийните цени, показват предварителни данни на Евростат.

Това сякаш сигнализира за началото на възможно развитие на дефлационна спирала, тъй като налаганите от правителствата строги карантини и ограничения в отговор на разпространението на коронавируса ще доведат до драматично отслабване на икономическата активност.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през март с 0,5% спрямо предходния месец, но растежът на инфлацията на годишна база се забави рязко до едва 0,7% от 1,2% през февруари.

Забавянето на инфлацията този месец е в резултат на спад на енергийните цени с 3,1% на месечна база и с цели 4,3% спрямо март 2019 г. с оглед на драматичното поевтиняване на петрола към 18-годшини ценови дъна. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия обаче се повишиха с 2,4% на годишна база от 2,1% през февруари, като хранително стоки поскъпнаха с 3,5% след ценови растеж с 2,6% месец по-рано. Растежът при цените на услугите пък се забави до 1,3% на годишна база от 1,6% през февруари.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през март с 1,1% спрямо февруари, но растежът на основната инфлация на годишна база се забави до 1,0% от 1,2% месец по-рано.