най-ново | най-гледано | категории

Германия: Изненадващ ръст на износа

Германският износ нарасна изненадващо силно през октомври за втори пореден месец, показват данни на федералната немска статистика Destatis, които са в подкрепа за растежа на най-голямата европейска икономика, макар и на доста ниска предавка.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, нарасна през октомври с 1,2% до 119,5 млрд. евро спрямо септември, когато се повиши с 1,5% и при прогноза на финансовите пазари за понижение на експорта с 0,3 на сто. Износът в посока на останалите страни-членки на съюза беше в размер на 70,0 млрд. евро, а към трети страни - 49,5 млрд. евро.

В същото време германският внос остана на септемврийското ниво от 98,0 млрд. евро, когато се увеличи с 1,2%, докато очакванията бяха за понижение на импорта с 0,1 на сто.  Вносът в Германия от ЕС беше в размер на 55,2 млрд. евро, а от трети страни - за 42,8 млрд. евро.

Спрямо година по-рано германският експорт нарасна през октомври с 1,9%, но след повишение с цели 4,6% месец по-рано, докато вносът се сви с 0,6% след повишение с 2,2% през септември.

Изненадващо силното нарастване на износа доведе до разширяване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база през октомври до 20,6 млрд. евро от 19,2 млрд. евро през предишния месец.

На некоригирана база търговският излишък нарасна още по-силно до 21,5 млрд. евро от 21,2 млрд. евро през септември и 18,7 млрд. евро година по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за позитивен търговски баланс в размер на 19,3 млрд. евро.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се разшири през октомври до 22,7 млрд. евро от 20,3 млрд. евро през септември и очаквания за излишък в размер на 20,0 млрд. евро.

Днешните по-добри от очакваното данни предполагат, че нетната търговия може да окаже позитивно влияние върху брутният вътрешен продукт на Германия и в началото на последното тримесечие за годината. Нарастването на износа с 1,0% през третото тримесечие беше една от причините за избягване на попадането на немската икономика в техническа рецесия през трите месеца до края на септември.

Силните експортни данни обаче следват оповестените през миналата седмица негативни данни за индустриалното производството и за промишлените поръчки през октомври, сочещи за продължаваща слабост на този важен за германската икономика сектор./БНР