най-ново | най-гледано | категории

Германия: Прогноза за 1.5% ръст на БВП

Германското правителство е намали рязко прогнозата си за растеж на най-голямата европейска икономика през 2020-а година до 1,5% от априлската оценка за повишение с БВП с 1,1%, съобщи в петък немското списание "Шпигел" (Der Spiegel), без да цитира конкретни източници.

Изданието също така посочи, че правителството ще се придържа към прогнозата си, че икономиката на Германия ще нарасне през тази година с 0,5% и следователно ще избегне рецесия.

Според информацията прогнозите на властите в Берлин могат да бъдат преразгледани минимално в посока нагоре или надолу, преди правителството да публикува официалните си прогнози на 17-и октомври.

Агенция Ройтерс също цитира свои два източника, според които немското правителство ще намали значително прогнозите си за растежа на икономиката през 2020-а година.

Говорител на Министерството на икономиката обаче заяви, че прогнозите на правителството все още не са финализирани, добавяйки, че не може да коментира, докато през следващата седмица не бъдат оповестени официалните прогнози.

По-рано този месец водещите икономически институти в Германия, на чиито прогнози се позовават и оценките на управляващите в Берлин, намалиха прогнозите си, заявявайки, че очакват немската икономика да нарасне с 0,5% през тази и с 1,1 през 2020-а година.