най-ново | най-гледано | категории

Руските хиперзвукови "Кинжали"

По време на международните армейски игри, провеждани в Русия, Москва демонстрира хиперзвуковия ракетен комплекс "Кинжал". Над главите на публиката, събрала се да гледа тренировките в полигона Дубровичи прелетяха два изтребителя МиГ-31К, въоръжени с "Кинжали", съобщава РИА "Новости".

Целта на изпитанията било самолетите, въоръжени с хиперзвуковия комплекс да прикриват щурмовата авиация, нанасяща наземни удари. "Кинжал" е способен да се движи със скорост от около 12 000 км/ч или около  и гарантирано преодолява всички съществуващи системи за  пъти по-бързо от звука. Освен това е възможно извършването на маневри, по време на полета. Ракетата може да се изплъзне на всяко ПВО и ПРО, доставяйки ядрени или конвенционални бойни заряди на разстояния до 2000 километра.

"Системата естествено е чисто ударна, но в рамките на руската военна доктрина има отбранително предназначение. В случай на хипотетичен сблъсък между Русия и НАТО на европейския континент "кинжалите", най-вече в неядрен вариант, се предвижда да станат основно средство за унищожаване на тиловата инфраструктура на алианса, като блокират прехвърлянето на войски, на техника и парализират управлението на военните действия", разкри преди време в. "Известия", цитарана от дир.бг.

Друга удобна цел са противниковите самолетоносачи.

Що се отнася до МиГ-31, то самолетът е способен да развива до 3000 км/час. Изтребителят се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3,3 хил. километра.

От края на 2017 година 10 самолета МиГ-31К, въоръжени със системата "Кинжал" са разположени в на пилотно бойно дежурство в Южния военен окръг. Последният включва Крим и Кавказ.