най-ново | най-гледано | категории

Заплаха от санкции заради сондаж на газ

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция.
Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб, който първоначално трябваше да започне работа в Черно море, се е насочил към същия район.
Властите на Република Кипър издадоха международни заповеди за арест на членовете на екипажа на "Фатих", защото Кипър смята, че със сондажните си дейности Турция нарушава изключителните му права върху подводните залежи на нефт и природен газ край острова. Под заплаха от задържане се намират 25 души. 
Турция не признава изключителната икономическа зона на Република Кипър и в интервюто си пред Анадолската агенция Чавушоглу каза, че проучванията и сондажите на Турция са в рамките на нейния континентален шелф и в секторите, концесионирани на турската държавна петролна компания от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Турският външен министър отново повтори позицията на Анкара, че действията на кипърските гърци за концесиониране на блокове в Източното Средиземноморие за проучвания и добив на природен газ са едностранни. Чавушоглу припомни, че Турция многократно е настоявала първо да бъдат защитени правата на кипърските турци и едва после да бъдат предприемани действия. "Казват ни, че ако го направят, ще признаят (Севернокипърската турска република). Не, днес не всички признават Тайван, но всички търгуват и сключват договори с него", каза турският външен министър.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Турция, че я очакват последствия, които могат да стигнат и до санкции от Европейския съюз, ако се потвърди, че тя е започнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Република Кипър, предаде ТАСС. 

Лидерите на Гърция, Кипър, Малта, Франция, Италия, Португалия и Испания на Шестата среща на върха на южните страни от ЕС във Валета изслушаха съобщението на Анастасиадис за незаконната дейност на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, която, както бе отбелязано, противоречи на всички принципи на ЕС и на международното право. След срещата Ципрас заяви, че ЕС ще предприеме мерки срещу Турция, ако тя не прекрати незаконните си действия в изключителната икономическа зона на Кипър.