най-ново | най-гледано | категории

€5 млрд. за алтернативни "убийци на плевели"

Компанията Bayer AG ще инвестира около 5 милиарда евро в разработването на алтернативни "убийци на плевели" с оглед на поредицата от съдебни дела по обвинения, че продуктите на закупената от нея американската компания Monsanto причиняват рак, обяви немският гигант.

Компанията твърди, че докато проблемният глифозат ще продължава да присъства в нейното портфолио, тя се ангажира с "предлагането на по-голям избор на земеделските производители" и по този начин ще инвестира в допълнителни методи за борба с плевелите през следващото десетилетие.

Bayer AG също така посочва, че иновациите ще намалят т.нар. "екологичен отпечатък" в портфолиото на компанията чрез ограничаване на въздействието върху околната среда с 30% до 2030-а година. Това ще бъде постигнато посредством разработване на нови технологии, намаляване на обемите на растителна защита и по-точно прилагане на иновацията, добавят от германската компания.

В средата на месец май Bayer AG трябваше да плати рекордно обезщетение от 2 млрд. долара на двойка в Калифорния, която заяви, че "убиецът на плевелите" Roundup е причинил рак. Впоследствие компанията-собственик на Monsanto обжалва решението и изрази "увереност", че съдебното решение ще бъде отменено.