най-ново | най-гледано | категории

ФЕД ще решава за водещите лихви

Комитетът по парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ започва двудневно заседание във вторник.  На пресконференцията след края му , когато централният банкер Джероум Пауел се изправи пред медиите, само два въпроса ще имат значение, информира Ройтерс.

На практика се приема за сигурно, че Пауел и колегите му ще оставят без промяна водещата лихва в диапазона 2,25-2,50% и ще се придържат към обещанието си за "търпелив" подход към паричната политика. Новината ще бъде дали ръководителите на УФР значително са понижили прогнозите си за водещите лихви, така че т. нар. точкова диаграма - графика, която показва индивидуалните им виждания за следващите три години под формата на малки сини кръгчета - да отговаря повече на това обещание за търпение.

Също толкова важен е въпросът какви нови подробности ще бъдат обявени по плана на УФР да спре да свива портфейла си от облигации на стойност близо 3,8 трлн. долара. Пазарът в момента очаква тази година да няма повече повишения на водещите лихви и дори се правят залагания, че през 2020 г. лихвите ще бъдат понижени.

Всяко разминаване между тези прогнози и УФР може да изпрати борсовите индекси надолу. До този резултат обаче може да доведе и рязко понижение на очакванията на ръководителите на централната банка за вдигането на лихвите, особено ако бъде съчетано с по-мека икономическа прогноза. Несигурността за перспективите пред най-голямата световна икономика и световната търговия, както и рязкото забавяне на икономическия растеж на САЩ, прогнозирано от редица анализатори, означават, че пазарите са силно чувствителни към сигналите от УФР. През януари централната банка премина от тримесечно вдигане на лихвите към обещание да прояви търпение, преди да вземе такова решение. Пауел заяви също, че УФР може да спре да свива портфейла си от облигации тази година.

[advertise]В последното си официално изявление централната банка не даде насоки дали лихвите ще се увеличават или намаляват. Очаква се изявлението след двудневното заседание, започващо днес, да бъде същото. Междувременно УФР е изправено пред натиск да даде подробности за намеренията си да намалява държаните от него облигации. Централната банка закупи държавни облигации за трилиони долари, след като лихвите спаднаха до близо нулево равнище след световната финансова криза от 2008 година, за да стимулира икономиката още повече. В опит да нормализира политиката си, регулаторът започна да свива портфейла си с облигации в края на 2017 година като не замества изцяло облигациите с изтичащ падеж.  Сега, докато този процес приключва, ръководителите на УФР са изправени пред множество въпроси. /БТА