най-ново | най-гледано | категории

Фирми: IT, Чирен и още

Германска компания планира нова инвестиция в IT сектора на България. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се е срещнал с Ралф Шмит, изпълнителен директор на „eves_information technology“. България отговаря на всичките ни изисквания и се надяваме, че тук ще намерим нужните ни специалисти, обясни Ралф Шмит. По думите му компанията им базирана в Германия расте с около 30% на година и работи с водещи компании от автомобилния сектор, както и с мобилни оператори. В момента ние сме етап, в който от европейска компания, се трансформираме в глобална и България е сред локациите, които сме набелязали, за да ни помогнат да постигнем тази цел, обясни той. През последната година компанията „eves_information technology“ е разширила дейността си с подразделение в Азия. Плановете им включват създаване в България на „European Competence Center“, който да стартира през първото тримесечие на 2019 г., а до края на годината в него да работят около 50 високо квалифицирани експерта.

-------------------

Южноафриканската Automotive Leather Company (ALC) прекратява изцяло производството на кожени автомобилни тапицерии в България. Чрез местното си дружество "АЛС България" компания има общо три завода в страната с около 1400 души персонал. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies. Крайната стъпка идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. През 2017 г. "АЛС България" понижи приходите си с 24% до 122.7 млн. лв., а загубата се задълбочи от 1.4 до 8.6 млн. лв. За 2018 г. все още няма обявени резултати. Перспективите за развитие в бъдеще явно са оценени от Exco Technologies като неблагоприятни заради задълбочаващия се недостиг на работна ръка. "АЛС България" не е успяла да договори корекция на цените с най-големия си клиент, която да отрази разходите за производство, уточни Бош. Дружеството работи основно за BMW, като през последните години прави тапицерии главно за Mini.

------------------

„Булгартрансгаз“ ЕАД започна триизмерни сеизмични проучвания в землищата на общините Враца и Криводол във връзка с планираното разширяване на газовото хранилище край Чирен. В рамките на проучванията ще бъдат обхванати 198 кв. км., в които са включени землищата на Враца, Криводол и 7 села в района. Целта е да бъдат получени сеизмични данни за геоложко и структурно характеризиране на подземния резервоар, необходимо за разширението на капацитета за добив и съхранение на природен газ. След приключване на дейностите полската фирма изпълнител „Геофизика Торун“ ще уведоми заинтересованите страни за следващите замервания. Цялостното разширение на Чирен трябва да приключи през 2024 г. До тогава трябва да се завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. Целта на разширението е да може да се нагнетяват по-големи количества природен газ и използваемият обем на хранилището да се увеличи двойно до 1 млрд. куб. м. В момента такъв е техническият му капацитет, но реално могат да се изпомпват при нужда само 500 млн. куб. м.
 

-----------------

БНП Париба Лични Финанси откри новия си модерен офис в град Пловдив. Церемонията започна с мини футболен мач между отборите на Франция и България. Срещата завърши с победа на френския тим с 2:1.  Във връзка с откриването на новия офис управителят на БНП Париба Лични Финанси в България Жозе Салойо заяви: "Ние инвестираме над 3,5 милиона евро в един изключително важен за компанията проект. Първата му фаза стартира в Пловдив с откриването на новия ни офис и предстои старт на реализацията му и в София. Ние не искахме да създадем просто един кол център, в който служителите говорят с клиентите. Желанието ни е да имаме гъвкаво и динамично работно пространство, в което колегите ни да се чувстват щастливи и да го използваме като център за развитие на хората и уменията им".

---------------------

В момента в София работят екипи с аналитична експертиза, които обслужват пет държави в Централна и Източна Европа.

Starbucks лансира нов вид бленд кафе. Класическото Starbucks Espresso Roast – тъмно изпечено с много отличителен вкус, досега беше основата за всички кафета, приготвяни в Starbucks. Сега ново основно еспресо се присъединява към постоянното меню на кафенетата. Гостите на Starbucks могат да избират базата на любимата си напитка между два варианта: деликатното Blonde Roast или отличителното Espresso Roast. Blonde Roast се характеризира с мек аромат, естествената сладост и пълната сила на зърната. Клиентите на кафенетата ще могат да избира, без допълнително заплащане, кое от двата вида кафе да е в основана на напитките.

---------------------

Kaufland България предлага над 3700 български продукта в постоянния си асортимент в страната, като в по-големите хипермаркети на търговската верига броят им достига близо 5000.  Изборът от български стоки включва месни деликатеси като луканка, суджук и наденица, млечни изделия - сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, свежи плодове и зеленчуци от местни земеделци, прясна риба от български рибни стопанства, сладкарски изделия, печива и напитки. Като част от ангажимента да намали пластмасата с най-малко 20% до 2025 г., компанията вече предлага продукти в опаковки за многократна употреба. Търговската верига поставя фокус върху устойчивия асортимент, затова много напитки и млечни продукти са в стъклени бутилки и буркани като например български кисели и пресни млека, които тази седмица са включени като специални предложения в брошурата на компанията.

източник: фирми, Банкеръ, Капитал,  Дневник, 24 часа