най-ново | най-гледано | категории

Инфлацията в Русия +3,8%

Инфлацията в Русия се е повишила до 3,8 процента на годишна основа през ноември спрямо 3,5 процента през октомври, се посочва в публикуваните днес данни на Росстат, цитирани от Франс прес, които потвърждават страховете на Руската централна банка (РЦБ) за скок на цените.

За един месец цените са се увеличили с 0,5 процента, като най-значимото увеличение е при захарта (+5,1 процента) и плодовете и зеленчуците (+3,4 процента). Горивата са се поскъпнали с 0,2 процента спрямо предходния месец, като руското правителство е изправено пред общественото недоволство, свързано с цената на бензина, която се е увеличила с 11 процента през ноември на годишна основа.

След като отчете рекордно понижение до 2,2 процента в началото на годината, повишението на потребителските цени се ускори от пролетта. Руската централна банка прогнозира инфлация от 4 процента в края на годината, а след това от 5 до 5,5 процента през 2019 година. В края на октомври централната банка на Русия запази лихвата си на равнище 7,5 процента , след като като я повиши през септември за първи път от кризата през 2014 година.

Решението да се повиши основната лихва успокои рублата, която се бе сринала в началото на септември, повлияна наред с другите фактори и от новите санкции на Запада. "Инфлационните рискове ще останат високи в краткосрочен план заради отслабването на рублата спрямо основните валути през 2018 година, както и заради предстоящото увеличение на ДДС", обяви днес Руската централна банка. От 1 януари 2019 година ДДС в Русия ще нарасне от 18 на 20 процента. 

Увеличението на брутния вътрешен продукт на Русия през първото тримесечие на 2019 година (със сезонна корекция) ще се забави до 1 процент на годишна основа на фона на понижените цени на петрола в края на тази година, се посочва в бюлетина "За какво говорят тенденциите" на отдела за изследвания и прогнози на централната банка на Русия, цитиран от ТАСС.