най-ново | най-гледано | категории

Юан, рубла, песо ... кой още?

Седмицата започна с намаление във фондовите индекси на водещите световни борси и с поевтиняване на валутите на страни с развиващи се пазари, като дори и еврото влезе в тази група, пише руският вестник „Российская Газета“.

Шокът отново беше провокиран от САЩ, но този път на прицел попадна Турция. Миналият петък президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че увеличава митата върху вноса от Турция на стомана до 20 процента и на алуминий до 50 процента. В резултат от това и от проблемите, които тя изпитва в последно време, турската лира ускори своето падение и общо изгуби 40 процента от своята стойност спрямо щатския долар.

Впрочем, този епизод допълни общата нервна картинка в световната икономика, където се разгаря търговска война и започва валутна такава. През март САЩ обявиха повишени мита върху вноса на стомана и алуминий от страните в ЕС, Русия, Япония и други страни. За Европа, Канада и Мексико влезе в сила отсрочка до 1 юни. През юли САЩ въведоха мита от 25 процента върху китайския внос, а Пекин отговори с ответни мерки. Бяха наложени мита на американските стоки и в Европа. За Русия цялостната ситуация беше влошена от налагането на нови санкции от САЩ през април. Наскоро Щатите обявиха нова серия от ограничителни мерки по отношение на Русия.

Под заплахата от тежки последствия от търговската война, инвеститорите се опитват да намерят спокойно пристанище и бягат към долара. В резултат, валутите на страните с развиващи се пазари поевтиняват. За последните два месеца, от 13 юни до 13 август, китайският юан се е обезценил спрямо щатския долар със 7.5 процента (от 6.40 до 6.88 за един щатски долар), аржентинското песо – с 9 процента (от 25.8 до 28.21 за един щатски долар), руската рубла със 7.4 процента (от 62.9 до 67.5 за един щатски долар). „На пазара цари настроение против развиващите се страни. Защото валутите им вървят в една посока, но с различна скорост“, пояснява за „Российская газета“ старши анализаторът за „Алпари“ Роман Ткачук.

Негативната вълна вече завладява и европейските пазари. Инвеститорите се опасяват, че кризата в Турция ще засегне и ЕС. „Много европейски банки са отпуснали кредити на турски компании, затова за представителите на банковия сектор в Европа тази ситуация е силно притеснителна“, отбелязва експертът.

„Курсът на еврото спрямо долара вече се намира на най-ниското си ниво за последната година“, заяви Георгий Ващенко, началник на търговския отдел на руския фондов пазар „Фрийдъм Финанс“.

На този фон руската рубла далеч не изглежда в най-лошата позиция. За последните два месеца рублата е поевтиняла спрямо долара със 7 процента. „Частичното обезценяване на рублата е причинено от факта, че доларът като цяло се укрепва спрямо другите валути, а безспорно за това влияят и санкциите, които все още не са обявени и не е ясно, дали ще бъдат изобщо“, отбелязва Ващенко.

Само по себе си по отношение на икономиката, отслабването на руската валута не представлява сериозна заплаха. Още повече, в този случай това укрепва позициите на руските компании на световния пазар, тъй като техните стоки и услуги стават по-конкурентноспособни. В допълнение, руската национална валута има сигурен гръб. „Отслабването на рублата е достатъчно умерено, тъй като икономиката на Русия е стабилна като цяло. Има положителен търговски баланс и считайки настоящите операции, има достатъчно златни резерви“, пояснява Роман Ткачук. Централната банка също провежда политика на подкрепа за рублата. Както стана ясно, Централната банка ограничи обема на покупки на валута за министерството на финансите на вътрешния валутен пазар на 8 август и не закупи валута на 9 август.

В близко време валутите на развиващите се страни ще продължат да отслабват. В САЩ увеличаването на ключовите ставки и инвестициите в долара, стават все по-привлекателни. За рублата също ще е трудно, но няма паника на пазара. „Трудно е да се каже какъв диапазон ще има в руската валута. Много зависи от ситуацията със санкциите, която би трябвало да се разясни през септември. Може да се стигне до там, че руската валута да навлезе в диапазона 61-64 рубли за един щатски долар“, заяви анализаторът за „Финам“ Сергей Дроздов.