най-ново | най-гледано | категории

€13,5 млрд. икономическа полза от програма "Коперник"

Европейските космически системи осигуряват независимост за ЕС и готовност за реализиране на глобални отговорности в динамично променящата се икономическа и политическа среда. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на официалното откриване на Обучителен и информационен семинар „Коперник“. Семинарът се организира съвместно от Европейската комисия и Министерство на икономиката и е под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Събитието има за цел да популяризира широката употреба на данни и информацията предоставяна от програмата „Коперник“.

Европейските програми „Галилео“, „ЕГНОС“ и „Коперник“ са от изключителна важност за изграждането на високотехнологична и конкурентноспособна икономика, като предоставят услуги със съществена добавена стойност за гражданите и бизнеса. „Коперник“ се налага като водеща програма за използване на информационни услуги, основаващи се на получени от сателити за наземен мониторинг данни. Космическите данни предоставяни от спътниците на програмата „Коперник“ имат ключова роля за ефективното изпълнение на политики и инициативи за управление на градските зони, устойчиво развитие и опазване на околната среда, регионално и местно планиране, селско стопанство, горско стопанство, рибарство, здравеопазване, гражданска защита, инфраструктура, транспорт и мобилност, както и туризъм.

Реализираните и очаквани ползи от програма „Коперник“ в периода от 2008 до 2020 г. са в размер на 7,4 млрд. евро в инвестиционната програма, като 13,5 млрд. евро е обща икономическа полза. В свързващи и потребителски индустрии откритите работни места са над 12 450, а 15 580 са в сферата на производството. Финансовата полза за производствения сектор е 10,3 млрд. евро, докато 3,1 млрд е финансовата полза за потребителския сектор. С 60% се е увеличила акуратността на анализите, свързани със замърсяване на въздуха, а с 60 хил. евро е спестила всяка строителна фирма, използваща програмата, за да наблюдава развитието на конструкторската си дейност. 5% е производствената полза за рибните ферми, които използват програмата за наблюдение цъфтежа на токсични водорасли, по този начин фермите имат по-голяма производствена полза./Министерство на икономиката