най-ново | най-гледано | категории

Британия: Рекордно ниска безработица

Нивото на британската безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода декември 2017-а – февруари 2018-а година се понижи до 4,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на нивото от 4,3%, отчетно през трите мeсеца до края на февруари. По този начин британската безработица стигна най-ниско ниво от 1975-а година насам, посочва ONS.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се повишиха през март с 12 000 след тяхно увеличение с 15 100 през февруари (възходящ ревизия от предходна оценка за повишение с 9000).

В същото време обаче осреднените седмични доходи, включвайки бонусите, нараснаха през трите месеца до края на февруари с 2,8% на годишна база след аналогичен растеж и през периода между ноември 2017-а - януари 2018-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение от 3 на сто. Това означава, че заплащането на британските трудещи се все още не може да нарасне по-бързо, отколкото инфлацията в страната, която се повиши през същия период с около 2,9 на сто.

Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, пък се подобри очаквано до 2,8% от 2,6% през трите месеца до края на месец януари. Това е най-бързият растеж на заплатите без бонусите от 2015-а година насам, като реалното заплащане, отчитайки инфлацията, се повиши слабо с 0,1%.

На фона на тези смесени данни може да се очаква, че Английската централна банка ще повиши основната британската лихва с четвърт процентни пункта до 0,75% на заседанието си през месец май.