най-ново | най-гледано | категории

Германия върви към нови избори през 2018

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството, предаде Ройтерс.
Тя говори след като преговорите за съставяне на трипартийна коалиция се провалиха снощи.
"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", каза Меркел в интервю за телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф, което ще бъде излъчено тази вечер. Тя добави, че в плановете й не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.
Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство. Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди, подчерта тя.

---------------

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция. Това тласна най-мощната европейска държава в небивала политическа криза, която може да сложи край на политическата кариера на канцлерката, предадоха Франс прес и Ройтерс.
След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление.
"Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо", каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.
Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва АФП. Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.
Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва АФП.
Този развой означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13 на сто от гласовете през септември, може да засили позициите си, отбелязва Ройтерс.

На изборите през септември блокът ХДС/ХСС на канцлерката Меркел, която е на власт от 2005 г., спечели най-много гласове, но това бяха най-лошите му резултати от 1949 г. Наред с това крайната десница влезе в парламента и политическият пейзаж се раздроби. Социалдемократите отказаха да продължат участието си в управление с ХДС/ХСС и това лиши Меркел от мнозинство в парламента.
Свикнала с маратонски преговори и на европейско равнище, Ангела Меркел теоретично може да предложи подновяване на проучвателните преговори след известна пауза, но различията между партиите са големи, отбелязва АФП. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира Франс прес.
Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще й наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство - нещо, което не е е случвало в Германия след Втората световна война.
Провалът на опитите за съставяне на правителство в страната с най-голяма икономика в Европа може да има въздействие над всичко в Европейския съюз - от реформите в еврозоната до политиката към Русия и Турция, посочва Ройтерс. Меркел използваше влиянието си, за да постига компромиси за Гърция в еврозоната и да запазва в сила санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна, добавя Ройтерс.

---------------------

Стратегията на Ангела Меркел за „ямайската“ коалиция се провали, коментира преди няколко дни списание Focus усилията на канцлера да състави ново правителство. Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината. В случай че Съюзът (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и „Зелени“ не успеят да се договорят за започване на преговори за съставяне на коалиционно правителство, може да се стигне до провеждането на нови избори.

Железният канцлер „скача“ от среща в среща, пътува непрекъснато, работи неуморно и дори не се нуждае от сън, за да се справи с всички предизвикателства. Това са най-честите характеристики, които четем в коментарите за Ангела Меркел. Но по отношение на „ямайската“ коалиция стратегията й претърпя провал, коментира германското издание Focus.

Всъщност, канцлерът на ФРГ често използва среднощните срещи за изход от кризисна ситуация. Така бе при преговорите за финансовата, а по-късно и за гръцката криза, а също и при дискусиите за съставяне на „голямата коалиция“ със социалдемократите през 2013 г.

Точно такава бе и стратегията за „ямайската“ коалиция: в една нощ трябваше да бъдат преодолени всички препятствия, които за последните четири седмици на преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“ не бяха елиминирани. Опитната Меркел заложи на стратегия, която често сработва добре в трудните преговори на международно ниво. Но този път отлагането на „големия залък“ за финала не даде резултат.