най-ново | най-гледано | категории

Световният ден на тоалетната !

Световният ден на тоалетната се отбелязва на 19 ноември. Обявен е за международен ден от Организацията на обединените нации с цел запознаване на обществото с въпроса. Фондация We Are Water, запозната с положението на милиони хора по света, алармира за съществуващия хигиенно-санитарен проблем.

Днес, фактите са тревожни в световен мащаб:

80% от отпадъчните води, генерирани от обществото, се връщат в екосистемата, без да бъдат третирани или повторно използвани.

1,8 милиарда души използват източник на питейна вода, който не е защитен срещу заразяване с фекалии

Само 39% от световното население (2,9 милиарда души) използват безопаснa санитарно-канализационна услуга, т.е. фекалиите са безопасно елиминирани на място или третирани външно

Около 60% от населението на света (4,5 милиарда души) нямат баня в дома си или имат такава, която не отвежда безопасно екскретите

869 милиона души по света нямат достъпна тоалетна и дефекират на открито.

Като се осигури ползването на незамърсена вода, добра хигиена или се подобри канализацията могат да се предотврят приблизително 842 000 смъртни случая годишно.

Фондация We Are Water, в сътрудничество с различни НПО, работи за подобряване на санитарните съоръжения в страните, където това е проблем или тема-табу и разработва образователни планове за подобряване на хигиенните навици. В рамките на Световния ден на тоалетната, Фондацията ще представи ново "Ръководство за строителството на тоалетни и кладенци“, което включва всички необходими елементи за осигуряване на безопасно, отговорно и устойчиво изхвърляне на отпадъците.