най-ново | най-гледано | категории

Колко антибиотици вземаме ? Видео

21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре.

 73% не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда – например при настинка или грип – през последните 12 месеца.

Това сочат данни от проучване на Европейската комисия (Special Eurobarometer 445), представени в рамките на Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците, организирана oт Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ, която е около 80% от общата в хуманната медицина.

Антибиотичната резистентност е сред най-големите заплахи за човешкото здраве и безопасността на храните в световен мащаб. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса.

Все повече инфекции като пневмония, туберколоза и гонорея са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.

Всяка година жертвите на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, надхвърлят 25 000 в Европа и 700 000 в световен мащаб.

По отношение на борбата с антимикробната резистентност Световната здравна организация (СЗО) съветва:

- да се приемат антибиотици само след лекарско предписание;

- винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря;

- никога да не се приемат антибиотици, изостанали от предишни курсове на лечение;

- никога да не се споделят предписани антибиотици с други хора;

- да се избягват контакти с болни хора;

- редовни ваксинации и висока лична хигиена.