най-ново | най-гледано | категории

Боршош се оттегли от НДК

Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата, заявява изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, цитиран от пресцентъра на НДК.
В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК - най-голямата културна институция в страната, посочва в изявлението си Боршош. По думите му "това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС". Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен, заявява Мирослав Боршош.
В изявлението си той благодари на всички, свързани с българската култура и на останалите, "които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина". За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока, посочва Боршош.
Той благодари на екипа си в НДК, "без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно". "Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата", заявява в изявлението си Мирослав Боршош. "Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи", посочва Боршош.

Хронологията на събитията по-рано:

Проведе се среща на премиера Борисов с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош , съобщи МС. На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество.

Премиерът ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.

Как се развиха събитията около уволнението на М. Боршош? Вчера бе съобщено, че с протокол на едноличния собственик на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД министър Лиляна Павлова е освободен от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош, съобщит дирекция "Комуникация и пресцентър" на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК.
За негов председател се предвиждаше да ще бъде избрана Таня Милева, а за изпълнителен директор на НДК - Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите.
Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Освен това действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството, се посочва в съобщението.
 

Отговорът на Боршош

Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Това написа Мирослав Боршош в официалния си профил във фейсбук, след като стана ясно по-рано днес, че е бил уволен от поста изпълнителен директор и член на борда на НДК от Лиляна Павлова.

"Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. 

Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.

Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години", написа още Боршош.