най-ново | най-гледано | категории

Без спад на лихви по депозити & кредити

Лихвите по кредитите и депозитите няма да спадат повече, прогнозира програма "Хоризонт" на БНР банкерът Мартин Заимов. Той е категоричен, че банковата система в момента е стабилна. Ако има рискове пред нея, те не идват от банките, а от външната среда. Свитото кредитиране и огромното количество свободни пари са характеристики за по-голямата част от света, а не само за България, категоричен е банкерът. Според него средата в момента е много несигурна, а лихвите:

Очевидно рисковете се увеличават, тоест, когато има по-висок риск, трябва да има по-висока лихва, от друга страна има толкова много пари, че то няма как чисто от икономическите закони да се увеличи лихвата.

Политиците носят голямата отговорност за кризата в КТБ, защото няма изцяло независим регулатор нито в България, нито по света:

Днес нямам това усещане за риск в банковата система, който имах преди две-три години, говоря конкретно за една банка. Корпоративна. То беше видимо, че тази банка не е банка за професионалисти от много, много отдавна.

За международните пазари и българският външен дълг:

Дали сега трябва да се излезе на световните пазари, да, те са добра форма, тоест, имат нужда от това, понеже има толкова много пари, те трябва някъде да бъдат инвестирани.