най-ново | най-гледано | категории

Бизнес активността в еврозоната продължава да расте

Бизнес активност в еврозоната е нараснала с най-бързите темпове от близо една година през настоящия месец. Бързото възстановяване на сектора на услугите компенсира по-дълбокия спад в промишлеността, установи проучване. Това показват най-новите, първоначални данни от проучване на Hamburg Commercial Bank (HCOB), съставено от S&P Global, съобщи Ройтерс.

Различните тенденции за активността при фирмите от сектора на услугите и производствените обекти са ясно отчетливи и при разглеждане на отделните данни за Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната.

Предварителният композитен Индекс на мениджърите по доставките - PMI, отчитащ нагласите сред бизнеса в еврозоната, се повиши до 51,4 пункта през април спрямо достигнатите през март 50,3 пункта. Това е втори пореден месец, когато композитният PMI индекс е над нивото от 50 пункта, отбелязвайки растеж на бизнес активността.

Проучване на Ройтерс сред анализатори установи прогнози за по-слаб ръст на PMI индекса - до 50,7 на сто.

"Икономиката на еврозоната се върна към растеж. PMI индексът за сектора на услугите се повиши допълнително през април (...) Картината обаче е помрачена от неочаквания спад в производството", коментира данните Кристоф Вайл от Commerzbank.

Икономическият растеж в еврозоната се очаква да бъде 0,2 на сто през настоящото, второ тримесечие, след което да се ускори до 0,3 на сто през третото тримесечие, според проучване на Ройтерс, публикувано в началото на седмицата.

Индексът на PMI, отчитащ нагласите сред доставчиците на услуги, скочи до 52,9 пункта през април от 51,5 пункта през март. Резултатът надминава очакванията за ръст до 51,8 пункта.

В производственият сектор обаче активността продължава да отслабва, като съответният индекс спадна от 46,1 пункта през март до 45,6 пункта през април. Числото е под очакванията за увеличение до 46,6 пункта.

PMI индексът в промишлеността е под границата от 50 пункта, което бележи отслабването на сектора, от средата на 2022 г.

Подиндексът, отчитащ производствената продукция от промишлеността, обаче се повиши от 47,1 пункта до 47,3 пункта през април.

Подиндексите, измерващи нивата на търсенето, също подчертаха разделението между секторите на услугите и промишлеността. Индексът, отчитащ новите бизнеси при услугите, се повиши до 11-месечен връх от 52,1 пункта. На този фон новите поръчки в производството спаднаха до четиримесечно дъно от 43,8 пункта през април, докато през март бяха на ниво от 46 пункта.

Активността на компаниите в Германия се завърна към растеж този месец, водена от солидно повишаване на активността в сектора на услугите в страната и забавяне на темпа на спад във фабричното производство.

Във Франция PMI индексът в сектора на услугите нарасна за първи път от почти година, допринасяйки да се компенсира продължаващата слабост в производството.

Общият оптимизъм в еврозоната остава силен и фирмите увеличиха персонала си с най-бързите темпове от юни миналата година. Съставният индекс на заетостта се повиши от 50,9 пункта през миналия месец до 51,8 пункта през април./БТА