най-ново | най-гледано | категории

Италианският дефицит и ирландската инфлация ↑↓

Италианският държавен дефицит е достигнал 7,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и е най-високият в ЕС, сочат коригираните данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), публикувани днес и цитирани от Франс прес.

В първата оценка, публикувана в началото на март "Истат" залагаше на дефицит от 7,2 на сто от БВП след 8,6 на сто през 2022 г., докато правителството прогнозираше 5,3 на сто за миналата година.

Тази корекция нагоре се дължи на по-високите от очакваното разходи за т. нар. "Супербонус", щедра система за данъчни стимули, целяща да направи жилищата по-малко енергоемки, обясниха експерти от "Истат" на изслушване в парламента.

Най-високите дефицити в ЕС през 2023 г. са регистрирани през 2023 г., следвани от Унгария (6,7 на сто от БВП) и Румъния (6,6 на сто), обяви Евростат.

Италианското правителство цели дефицитът да спадне до 4,3 на сто от БВП през 2024 г. и 3,7 на сто през 2025 г.

Италия обяви държавен дълг от 137,3 на сто от БВП през 2023 г., който е вторият най-висок в ЕС след Гърция (161,9 на сто).

Инфлацията при цените на едро в Ирландия спадна през март и достигна най-ниското си ниво от два месеца насам, предаде ДПА, като се позова на данни от националната статистическа служба.

През март е регистрирана инфлация от 2 на сто, което е сериозно забавяне спрямо регистрираните 3,3 на сто през февруари.

Цените на едро в Ирландия растат от ноември 2023 г., като през март на годишна база най-сериозен ръст бележат напитките - 8,9 на сто и химическите продукти - 22,3 на сто.

За сметка на това е регистриран сериозен спад при млечните продукти - 23,7 на сто. Като цяло цените на хранителните продукти намаляват с 11,5 на сто.

Голям е спадът и на цените на електроенергията на едро - 40,3 на сто.

На месечна база цените на едро през март спадат с 0,9 на сто спрямо ръст от 1,1 на сто през февруари./БТА