най-ново | най-гледано | категории

Фирми:Дънди, Кауфланд, Schneider Electric 

С подписването на годишния рамков договор, златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД ще инвестира 4 млн. лв. през настоящата година в проекти в полза на обществото. Това съобщиха от пресцентъра на компанията и уточниха, че контрактът е подписан между кметът на Крумовград Себихан Мехмед и генералният мениджър на компанията в родопската община инж. Любомир Хайнов.

Рамковият договор е в изпълнение на поети ангажименти съгласно Меморандум за разбирателство между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград. Той включва 38 проекта в различни категории, а приоритетно на първо място е финансовото оздравяване на Многопрофилната болница за активно лечение в родопската община, осигуряването на средства за допълнителни възнаграждения текущи ремонти и закупуване на техника за лечебното заведение. Общата сума за подпомагане на болницата е 1 105 700 лева. 

Според подписания рамков договор, компанията ще осигури близо 1,3 млн.лв. за инфраструктурата на община Крумовград, а сред обектите са както рехабилитация на пътни участъци, така и ремонти по сгради от образователната инфраструктура и закупуване на техника.

За култура, изкуство и спорт планираните средства са 265 223 лева и повече от 1,3 млн.лв. за други дейности, в подкрепа на община Крумовград. Сред тях са недеструктивни изследвания на скалното светилище при селата Ковил и Джанка, и почистване, и корекция на речното корито на река Крумовица в пределите на град Крумовград.

През ноември м.г. минната компания отчете близо 17 милиона лева инвестиции на територията на община Крумовград от стъпването ѝ в родопската община, както и подпомагане на малкия и среден бизнес чрез създадения и функциониращ от 2019 г. фонд с близо шест милиона лева. 

------------------------

Извънреден качествен контрол чрез тестове, прегледи и международни одити регистрира за 2023 г. Kaufland България в годишния си отчет по повод 18 години на родния пазар. За последния месец тази година проверките са повече от 2000 на брой.

През 2023 г. компанията е инвестирала над 1 млн. лв. приоритетно по темата „качество“, като близо 640 000 лв. от тях са дадени за лабораторни анализи и външни експертизи. Над 12 000 са извършените проверки по цялата верига, чрез които ритейлърът гарантира високото качество на предлаганите продукти. През последната година компанията спечели всичките пет най-престижни сертификата за качество - TÜV Nord, TÜV AUSTRIA, Qudal, Best Buy Award. 

Продуктите с гарантиран произход и качество на собствената българска марка на ритейлъра „Брей!” и „Шеф Месар“ нарастват значително през последните години в отговор на ангажимента на компанията за качество на храната, която предлага в своите 65 хипермаркета. Продуктите от линията „Брей!“ са над 135 броя, а в основата им са традиционни български рецепти. Към края на 2022 г. към асортимента на собствената си марка „Брей!“ Kaufland България добави пресни плодове и зеленчуци. Всеки един от тях е с гарантиран български произход и сертификати за качество, включително и международния сертификат GLOBAL G.A.P.

Мляното свинско месо „Шеф Месар“, както и „Брей!“ кайма смес, които Kaufland предлага на витрините си с обслужване, вече притежават сертификата на TÜV AUSTRIA „Безопасност на рафта“. С това те отговарят на 150 критерия за качество. Пет от пакетираните месни продукти от собствената българска марка на ритейлъра - „Брей!“ също преминаха успешно детайлен одит и получиха сертификат за качество. В допълнение TÜV NORD гарантира качеството и на 11 от артикулите в пекарната на Kaufland България. 

Логистичният център на Kaufland в село Стряма, който е най-големият у нас, също спазва изключителни условия за поддържане на перфектно качество и обезпечаване на процесите в компанията. При приема на стоките  в Централния склад се извършва ключова част от качествения контрол на продуктите, предназначени за магазинната мрежа. Специалисти по качеството ежедневно одитират постъпващите артикули, следейки за това те да отговарят на критериите за цвят, структура, размер и вкус.

------------------------

 

Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България. „В началото на месеца получихме статуетката „Инвеститор на годината“ и това е признание не само за Schneider Electric, но и за партньорството, което успяхме да постигнем с българската държава с намерението да построим изцяло нов завод. Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8 300 декара.

Самата площ тук, която е закупена от Schneider Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години“, сподели Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията. „Приоритет на Schneider Electric оттук нататък е, че корпорацията определя България като изключително стратегическа единица и предизвикателството пред нас е да поддържаме бизнеса тук, в Тракия икономическа зона, и да растем с увеличение на нашето продуктово портфолио и на пазара от гледна точка на крайни продукти и дестинации, до които доставяме“, допълни още той.

Инвестицията за изграждането на новия завод на Schneider Electric в Пловдив възлиза на 107 млн. лв. В него ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

Целта на компанията е създаването на високотехнологично индустриално съоръжение от най-съвременен тип. Основният стремеж на инженерния екип на Schneider Electric e новото предприятие да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда. Всичко това ще удостовери постигането на много ниски емисии, включително при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност.