най-ново | най-гледано | категории

Фирми: ЧЕЗ,Бош, Мазерати

Чешката енергийната компания ЧЕЗ (CEZ) обяви, че чистата й печалба през 2023 г. е спаднала с над 63 на сто в сравнение с рекорда, постигнат през 2022 г., предаде Асошиейтед прес. 

Дружеството посочва, че спадът на печалбата му през миналата година се дължи основно на извънредния данък върху допълнителните приходи на най-големите компании в Чехия. Той беше въведен от правителството на страната на фона на рязкото покачване на цените на енергията след руската инвазия в Украйна.

Чистата печалба на ЧЕЗ през 2023 г. е достигнала 29,6 милиарда чешки крони (над 1,27 милиарда долара). Компанията, която е частично държавна собственост, е основен производител на електроенергия в Чехия.

-------------

Повече от 10 000 служители на "Бош" (Bosch) в Германия протестираха пред централата на германския индустриален концерн срещу планираните съкращения на работни места, предаде ДПА.

Други 15 000 работници се присъединиха към протестите, обхванали други заводи и офиси на "Бош" в Германия. Това съобщиха работническия съвет на компанията и индустриалния синдикат "И Ге Метал" (IG Metall), който представлява голяма част от работна сила на компанията в страната.

Всички протестиращи служители отправиха послание към компанията, каза Франк Зел, ръководител на работническия съвет към отдела за доставки. "Посланието е: Спрете! Не можем да продължаваме така. Няма да бъдем третирани така. Спрете тези безумни съкращения на работни места", обясни той.

Според Зел работниците са избрали да демонстрират, за да поискат преговори с ръководството на "Бош" относно планираните съкращения. Искането им засега бива отхвърляно. Вместо това компанията настоява за отделни преговори за всяка фабрика и офис, които ще бъдат засегнати, каза Зел, обвинявайки компанията, че провежда тактиката "разделяй и владей" срещу работниците си.

"Бош" обяви множество планове за съкращения на работни места в световен мащаб през последните месеци, обосновавайки подобни решения с необходимостта от поддържане на конкурентоспособността си.

Компанията съобщи, че повече от 7000 работни места във всичките й подразделения са изложени на риск, включително до 3200 позиции в основния отдел на "Бош" за доставки на автомобилни компоненти.

Към 31 декември 2023 г. корпорацията "Бош" е имала 427 600 служители в световен мащаб, сочат данни на официалната страница на компанията. В Германия броят на служителите е бил 133 800.

-------------------

Стотици работници от завода на италианския производител на луксозни спортни автомобили "Мазерати" (Maserati) в Торино ще преминат на договори за намалено работно време до края на годината. Това съобщи Луиджи Паоне, генерален секретар на местното подразделение на профсъюза "Уилм" (Uilm). 

Мярката ще бъде предприета заради прехода към производството на нови модели в завода "Мирафиори" (Mirafiori), който е собственост на международната автомобилостроителна корпорация "Стелантис" (Stellantis). 

Към ограничено работно време ще преминат 968 работници в предприятието.

Корпорацията "Стелантис" е потвърдила, цитирана от Ройтерс, че планира подобна мярка. Компанията намали от февруари насам производствената дейност в "Мирафиори" заради слабото търсене на електрическия модел "Фиат 500" (Fiat 500). 

Профсъюзният лидер Луиджи Паоне заяви, че "ситуацията става все по-сложна за работниците от автомобилния сектор" в Торино.