най-ново | най-гледано | категории

Автомобилният пазар В ЕС, февруари

Пазарът на нови автомобили в страните от ЕС нараства през миналия месец с 10,1 на сто на годишна основа (спрямо февруари 2023 г.). Това показват данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

Новите коли с бензинови двигатели са били най-продавани и през февруари 2024 г. в ЕС, следвани от хибридните модели. На водещите пазари в ЕС намалява търсенето на автомобили с дизелови двигатели, с изключение на германския, отчита АСЕА.  

През миналия месец в ЕС са регистрирани 883 608 нови превозни средства

Сред най-големите пазари в Евросъюза водеща по продажби е Франция (с ръст от 13 на сто), следвана от Италия (+12,8 на сто) и Испания (+9,9 на сто). И в Германия е регистрирано увеличение на броя на продадените нови автомобили (+5,4 на сто).

През първите два месеца на 2024 г. европейският автомобилен пазар отчита повишение с 11,2 на сто на годишна база до 1,7 милиона реализирани единици.

В България през февруари са регистрирани 3608 нови автомобила, което представлява увеличение спрямо същия месец на 2023 г. (2291 нови коли). Ръстът на годишна база е 57,5 на сто, като родният пазар е с най-голямо увеличение на регистрациите на нови автомобили в ЕС през февруари. През януари страната ни беше на второ място по динамика на пазара в ЕС.

През първия месец на годината у нас са били били регистрирани 3122 нови автомобила, сочат данните на ACEA. 

Делът на новите електрически коли в Евросъюза, задвижвани изцяло от батерии (BEV), през февруари леко намалява на годишна основа. Той достига до 13 на сто от всички новорегистрирани автомобили при 13,1 на сто през същия месец на миналата година. Делът на регистрираните през февруари 2024 г. нови хибридни електрически модели е значително по-висок - 25,5 на сто

В България делът на новите електромобили е 8 на сто през миналия месец.

Най-значителен е процентът на новите коли с бензинови двигатели (72,7 на сто), следвани от дизеловите (16,8 на сто). Делът на хибридните електрически модели е 1,9 на сто.