най-ново | най-гледано | категории

САЩ:Производителите на е-автомобили с улеснения

Производителите на електрически автомобили в САЩ ще получат повече регулаторни кредити, свързани с изискванията на американските власти за възможно най-икономичен пробег на превозните средства, отколкото регулаторите в страната предвиждаха първоначално. Това беше обявено, когато бяха огласени окончателните правила за изпълнение на регулаторните стандарти, предаде Ройтерс.

При превозните средства с двигатели с вътрешно горене в САЩ стандартът за икономичен пробег се измерва със средното разстоянието, което те изминават с един галон бензин (малко над 3,78 литра).

При електрическите превозни средства този стандарт се определя на базата на средното разстояние, което може да бъде изминато посредством електроенергията, която би била генерирана чрез изгарянето на един галон бензин.

Американската Агенция за опазване на околната среда е изчислила, че 33,7 киловатчаса се равняват на изгарянето на 1 галон бензин. Така че, ако един електромобил може да измине 100 мили (160, 93 километра) използвайки 33,7 киловатчаса електроенергия, той ще получи оценка на пробега от 100 процента, посочва groganstownechryslerdodge.com.

Министерството на енергетиката огласи своето окончателно решение относно стандартите за икономичен пробег на електрическите превозни средства. То предвижда изискването те да изминават 100 мили, използвайки 72 на сто по-малко електроенергия, да влезе в сила до 2030 г., а не до до 2027 г., както се предвиждаше по-рано.

Ако беше приет първоначалният план, то традиционни американски автомобилни производител като "Форд" (Ford), "Дженерал мотърс" (General Motors) и "Стелантис" (Stellantis) можеше да се наложи да платят глоби в размер на 10,5 милиарда долара до 2032 г. заради невъзможност да спазят стандартите за икономичен пробег на превозните средства, посочва Ройтерс.