най-ново | най-гледано | категории

Саудитският суверенен фонд с интерес към Saudia

Саудитският суверенен фонд води преговори, за да купи националния авиопревозвач "Саудиа" (Saudia), предават Блумбърг и Си Ен Би Си, като се позовават на запознати източници.

Стъпката на фонда, който управлява активи, оценявани на 925 милиарда долара, ще му даде възможност допълнително да инвестира в туризма и транспорта. Целта е Саудитска Арабия да се превърне в туристическа дестинация, а икономиката й да се оттласне от петрола.

Идеята на фонда е да придобие авиокомпанията и да подобри ефективността й, след което да я приватизира или да я слее с "Рияд еър" (Riyadh Air), частен превозвач, собственост на фонда и основан от него през март 2023 г. с цел да се конкурира с вече утвърдените авиокомпании от региона на Персийския залив.

"Саудиа" е основана през 1945 г. и разполага с флот от 144 самолета - 93 от марката "Еърбъс" и 51 "Боинг"-а. Авиокомпанията лети до над 100 дестинации, става ясно от уебсайта й.

Засега не е ясно на каква цена фондът иска да я купи. Разговорите са в начален етап и могат да се забавят и дори са бъдат прекратени, посочва Блумбърг.