най-ново | най-гледано | категории

Между 50 хил.лв. и 800 хил.лв. за иновативни фирми

Над 275 милиона лева е заявената подкрепа от кандидатствалите 713 български компании за безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Внедряване на иновации в предприятията" по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР). Бюджетът на процедурата "Внедряване на иновации в предприятията" е от 293,4 млн. лева. 

Приемът на документи по обявената от МИР процедура беше изцяло онлай.

Ако бъдат одобрени, предприятията ще получат между 50 000 лв. и 800 000 лв. в зависимост от големината си. Със средства ще могат да внедряват продуктови новости (стоки или услуги) или нововъведения в бизнес процесите чрез придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи.

Ще се покриват още разходите за консултантски и помощни услуги за иновации като защита на правата по индустриална собственост, осигуряване на достъп до бази данни и библиотеки, осигуряване на услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания и изпитвания.

От мярката можеха да се възползват микро, малки, средни фирми и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори. Проектите им трябваше да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация - "Информатика и ИКТ", "Мехатроника и микроелектроника", "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" и "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика".

Процедурата "Внедряване на иновации в предприятията" е първата мярка по новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП), която е с бюджет близо 3 млрд. лева.