най-ново | най-гледано | категории

Европейски компании планират преместване в САЩ

Мнозинството от изпълнителните директори на влиятелна група европейски компании заявяват, че планират да увеличат присъствието си в Северна Америка на фона на нарастващите опасения от загуба на конкурентоспособност в Европа, пише Bloomberg.

Около 57% от директорите на европейски мултинационални фирми обмислят прехвърляне на инвестиции или операции — или и двете —отвъд Атлантическия океан през следващите две години, сочи  проучване, проведено от Европейската кръгла маса на индустриалците и Conference Board.

Голямо мнозинство от респондентите - над 80%, вярват, че Европа губи конкурентоспособност като база за промишлеността, тъй като континентът е изправен пред геополитически рискове, висока инфлация и разходи за енергия, заедно с недостиг на умения и прекъсвания на веригата за доставки.

Над две трети от респондентите считат въздействието на настоящите геополитически напрежения върху бизнес перспективите на своята компания за негативно или донякъде негативно.

Европейските изпълнителни директори са умерено положителни за настоящата икономическа ситуация след негативните настроения през втората половина на миналата година, но само една четвърт остават оптимисти за следващите шест месеца.

Европейската кръгла маса на индустриалците обединява около 60 ръководители на водещи европейски мултинационални компании. Общо 56 главни изпълнителни директори са участвали през април в проучването, което се провежда съвместно с бизнес изследователската група Conference Board.

Източник: Bloomberg