най-ново | най-гледано | категории

Софийска вода с удължаване на концесията

Столичният общински съвет (СОС) одобри на днешното си заседание удължаване на срока на концесията на „Софийска вода“ с максималния период, допустим съгласно разпоредбите на Закона за концесиите, а именно - 8 г. и 4 месеца до 6 февруари 2034 година. По този начин концесионният договор, сключен през декември 1999 г., ще бъде 33 години и 4 месеца.

Концесионерът „Веолия“ осъществява дейността си в България чрез дружествата "Софийска вода" АД, "Веолия Енерджи Варна" ЕАД и "Веолия Сълюшънс България" ЕАД. "Софийска вода" предоставя услугите за управлението на целия воден цикъл на Столичната община, като обслужва население от 1,4 млн. души.

В доклада до СОС е записано, че концесионерът ще запази поетия ангажимент за инвестиции в размер на 218 млн. лв. през периода 2022 - 2026 г. в замяна на постепенно увеличаване на цената на предлаганите услуги от 11% за същия период или средно по 2.3% на година, което е неколкократно по-ниско в сравнение с предвижданото увеличение на цените на ВиК услугите от другите големи и средни оператори, извършващи дейност в България, предаде БТА.

"Качеството на водата в София е на 6 място в Европа, а "Софийска вода" е на второ място по устойчивост на водопроводни услуги, на 6 място по надеждност. "Софийска вода" е бенчмарк дори за ЕК по някои от показателите в Европа". Това каза пред БНР Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода". Компанията сключва договор за още 12 години със Столичната община.  

ЕК издаде директива, за чието издаване "Софийска вода" служи за еталон, до 2040 година всички пречиствателни станции за отпадъчни води в големите градове трябва да постигнат енергийна независимост, обясни той.

"Не искаме увеличение на цената на водата основно заради ефективността на работата, заради автоматизацията на процесите и умелото и ефективно управление на компанията. ...  От ефективността, която сме постигнали в годините, ние умело балансираме повишаването на цената на водата с всички наши разходи. Това е причината, поради която за 2022 г. не сме поискали увеличение на цената на водата", заяви Тренев.

Предстои компанията да подготви бизнесплан с допълнителните инвестиции, които Столична община изисква от "Софийска вода":"Тогава ще определим цената на водата, която ще поискаме да бъде одобрена от регулатора. Нашата цена със сигурност ще бъде по-ниска от тази на много други водни оператори в страната". 

Васил Тренев посочи, че 60% е ефективността на водопроводната мрежа и целта на компанията е до 2026 г. да постигне 33% загуби на водата.

За 11 г. мениджърите на концесионера на ВиК отчитат изтрадени 534 км нови водопроводи в София, изградени и подновени канали за 73 км и вложения в размер на 512 млн. лв.

До 2025 г. компанията цели да покрива изцяло нуждите си от енергия чрез възобновяеми източници. “Софийска вода” ще изгражда фотоволтаична централа до пречиствателната станция с мощност 2440 киловата.