най-ново | най-гледано | категории

Автомобилният пазар ще достигне $9 трлн.

Световният автомобилен пазар ще достигне 9 трилиона долара до 2030 година, а делът на автономните автомобили може да нарасне от 56 милиарда долара до 220 милиарда долара до 2025 г., информира специализираното издание "Бурсие" (boursier.com).
Този растеж ще позволи на високотехнологичните предприятия и производителите на компоненти за автономни коли да извлекат огромни печалби.
Оборудвана със сензори, способни да анализират пътя в реално време, с камери и радари с изкуствен интелект, автономната кола, както изглежда, притежава всичко, за да се хареса на потребителите, но и да помогне за мобилността на хора с увреждания. Дали напълно или частично автономна, тя може да даде отговори за безопасността на човека и човешката грешка. Проблемите с разсейването, понякога с умората или дори заспиването на волана, които са в основата на много катастрофи, могат да бъдат значително намалени благодарение на автономните автомобили.
Колите не са единствените, които са призвани да станат автономни. Това важи и за дронове, влакове и кораби, по които се извършват множество тестове, а някои дори са действащи. Но за да бъде успешна тази революция са необходими много инвестиции - на равнище пазари, компетентности, инфраструктури или при самите автомобилостроители - така че да може да се работи все повече съвместно с производители на софтуер. Но докато вече е доказано, че автономният автомобил може да бъде произведен, остава да се докаже неговата сигурност. /БТА