най-ново | най-гледано | категории

Български плажове - кандидати за "Син флаг"

През тази година се увеличават плажовете в България, които кандидатстват за престижното отличие "Син флаг", съобщи за БТА председателят на Управителния съвет на едноименното Българско движение Станимир Георгиев. Той уточни, че процедурата за сезон 2022 вече е започнала с началото на новата година. Националното жури за сертифициране на кандидатите за световната награда ще заседава на 31 януари, допълни Георгиев. Одобрените плажове и яхтени пристанища ще бъдат представени пред международното жури при Фондацията за екологично образование в Копенхаген, Дания, което ще оповести наградените до 27 април.
През тази година има два нови български плажа-кандидати за "Син флаг", допълни Георгиев. За престижния сертификат кандидатстват плажовете на Обзор и на къмпинг "Черноморец". Той уточни, че екипът на движението с радост би подкрепил и съдействал с експертна помощ на всеки концесионер, оператор на марина или на туристически кораб, които имат амбицията да се наредят сред отличените със световната награда за най-добри туристически обекти. Той уточни, че тези, които искат да се включат в програмата "Син флаг", могат да открият информация и връзка с екипа на сайта www.blueflag.bg.
Въпреки пандемията, в световен мащаб се наблюдава увеличение на наградените плажове, каза още Георгиев. Той уточни, че държавата с най-много Сини флагове от доста години е Испания с 4831 присъдени флагове за плажове, яхтени пристанища и туристически кораби, 712 са в Испания, 567 са в Гърция, 551 - в Турция, 525 - във Франция, 497 - в Италия. Максималният брой кандидатствали за отличието у нас за сезон е 15 плажа, а единственото отличено яхтено пристанище е марина "Диневи". По думите на Георгиев предстои тя да бъде отличена със сертификат за своето 15-годишно непрекъснато удостояване с наградата.
Председателят на Българското движение допълни, че у нас все още няма кандидат в категорията "кораб", в която право да участват имат плавателни съдове, които отговарят на строги условия, отнасящи се до екологосъобразното им управление, сигурността и услугите, социалната отговорност и разумното поведение сред природата.
Сини флагове се веят у нас от 1995 година, когато е награден първият плаж в България - този на Слънчев бряг. Участието в процедурата за получаване на отличието е доброволно и зависи главно от инициативността и амбицията на концесионерите. През 2021 година в България световният стандарт постигнаха 13 плажа и едно яхтено пристанище.

Какво е "Син флаг"

Програмата „Син флаг” е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE) – неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Неин представител за България е Българско Движение „Син флаг.

Стартирала като европейска инициатива само в десет държави през 1987 година в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия, Кампанията „Син флаг” обхваща вече около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като допринася, както със своето доброволно участие в екологични инициативи, така и с ежедневното си поведение. Програмата “Син флаг” обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво.

Благодарение на Българско Движение „Син флаг” сини флагове се веят по българските плажове от 1995 година, когато е награден първият плаж в България – този на Слънчев бряг. Тъй като Българско Движение "Син флаг" е първата организация-член извън Обединена Европа още от 1993 година, това е и първият флаг извън тези страни, като с приемането на България, Фондацията за екологична образование за първи път се отваря и за други страни.

Самата награда „Син флаг” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в цял свят, сред които и тези на изявени български курорти.

За да го заслужат, управляващите на плажовете и марините и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата. Похвално е традиционното участие на утвърдени български плажове в Програмата, което е доказателство за стремежа на концесионерите и управителите им към качествен, успешен и надежден мениджмънт.

Сертифицирането по Програмата „Син флаг” е шанс плажовете и марините да сверят политиката си на управление със световните стандарти, да се сравнят с подобни курорти, да докажат на всички, че отговарят на високите изисквания на световния еко-етикет „Син флаг”. Българско Движение „Син флаг” призовава всички концесионери на плажове, които имат самочувствие, че се справят отлично с управлението на плажовете си, да се включат в Програмата и да тестват нивото си.

Участието в “Синия флаг” е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите. Във всички страни-членки на Фондацията за екологично образование, освен че Програмата се ползва със сериозната национална и общинска подкрепа, както и с тази на бизнеса, участието в нея представлява въпрос на престиж и съревнование между курортите, общините и регионите, кой предлага екологосъобразно управлявани плажове и туристически услуги с най-висок стандарт, отчитан по броя на присъдените световни награди.

Българско Движение „Син флаг” има амбицията да установи успешно сътрудничество с повече модерно мислещи стопани на плажове, с които чрез Програмата „Син флаг” да популяризира и поддържа високия стандарт на българските плажове и курорти, за да отговарят на световните изисквания и да привличат все повече туристи, което неизменно носи и желания от всички икономически ефект.

Република България е член на европейското семейство само от няколко години, но Програмата „Син флаг за плажове и яхтени пристанища” има над 18-годишна история у нас. Тази европейска инициатива получи световна подкрепа, а днес се разпространява във всички континенти. Основната идея на Програмата е свързана с екологичното възпитание на настоящите и бъдещите поколения.

Наградата „Син флаг” е свидетелство не само за чиста природна среда в района на плажовете, но и за отличното им управление, съобразено с нейното съхранение и развитие.