EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Google в борбата с електронни издания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Google в борбата с електронни издания

mail16:09 | 05.05.2010прегледи 1166 коментарикоментари 0


Google пуска собствен онлайн магазин за книги през 2010 г. ,съобщи BBC. Разпространяваните от Google издания няма да бъдат обвързани със специално устройство, както е при останалите компании от бизнеса като Amazon, например.
Четящото устройство на Amazon – Kindle, е свързано с книгите, които компанията има в магазина си. Така е и при електронната книжарница на Apple.
“Това е различен подход спрямо този, на който са свикнали читателите днес, и идеята е да се осигури удобен достъп до електронните книги,” заяви говорителят на Google Габриел Стикер.
Към настоящия момент Google има сканирани над 12 млн. книги, сред които има и такива, които са достъпни в момента, и такива, чийто тираж е изчерпан. Така компанията разполага с повече материали от Apple и  Amazon.
Анализатори от Yankee Group прогнозират, че американският пазар на книги в най- скоро време ще достигне сумата от $1.3 млрд. (£0.86 млрд.) приходи през 2010 г. и $2.5 млрд. (£1.65 млрд.) през 2013 г.
Според други наблюдатели на пазара изданията на Google  ще доведат до още по- големи печалби на пазара.
„Всичко, което прави възможно повече произведения на изкуството да достигнат до хората, и което стимулира конкуренцията, иновациите и креативността е добро,” коментира Уит Андрюс, вицепрезидент и отговарящ за дейността по проучването към Gartner.
Осигуряването на достъп до изданията на Google през произволно устройство - от мобилен телефон до настолен компютър, прави съдбата на електронните книжарници, изискващи специално устройство за четене на книги предрешена. Експерти прогнозират проблеми за Amazon, компанията с най – голям дял на пазара на е-книги, отбелязва BBC.
В началото на година излезе съобщение, че през 2009 г. четящото устройство Kindle на Amazon е било най – популярният подарък, особено около Коледа.
Проблемите за Amazon се задълбочат и от представянето на компютърния таблет на  Apple -  iPad.
Засега  от Google не съобщават цена, с която ще таксуват читателите на електронни книги.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg