EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

FT:Дянков обмисля отново идеята за фискалния резерв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT:Дянков обмисля отново идеята за фискалния резерв

mail10:02 | 16.11.2009прегледи 756 коментарикоментари 0


Българското правителството обмисля вероятността да прехвърли определена сума от фискалния резерв в клонове на чуждестранни банки в страната като опит за съживяване на икономиката от рецесията, пише Financial Times.
Изданието цитира изказването на финансовия министър Симеон Дянков от преди няколко седмици, в което той предложи около 12 % от резерва да бъде депозирани за кратък период в търговски банки.
„ Мярката ще стимулира икономиката и ще  вдигне лихвените нива ...и в случай на необходимост ще бъде осигурена допълнителна ликвидност,”цитира думите на Дянков изданието.  „Банките се конкурират за депозити и повишават лихвите, тъй като финансирането от банките майки в чужбина е спряно”, допълва българският финансов министър.
България, която е най-бедната страната в ЕС, беше сериозно засегната от кризата от спада на търсенето на ваканционни имоти и на експортната дейност, припомня Financial Times.
Очакванията са през 2009 г. българската икономиката да се свие с 6 % и с 2 % през следващата година.
Симеон Дянков отбеляза още, че се надява търсенето на кредити скоро да се възстанови след като експортните пазари се съживят и след като се активизира усвояването на европейски средства.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg