EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Forbes: Българската банкова катастрофа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Forbes: Българската банкова катастрофа

mail15:45 | 19.08.2014прегледи 1396 коментарикоментари 0


Два месеца след като бе поставена под специален надзор от Българската народна банка (БНБ) след катастрофално теглене на депозити, българската Корпоративна търговска банка (КТБ) все още е затворена, пише Forbes в материал, посветен на ситуацията в българския банков сектор, цитиран от БТА.
Банката е почти затворена, уточнява авторката Франсис Копола, пояснявайки, че се приемат плащания по кредити, но не могат да се теглят депозити. Припомня се, че неотдавна търговската банка не е спазила срока за изплащане на задълженията по свои облигации. Авторката изразява учудване, че това е било допуснато от централната банка при ситуацията на специален надзор. Твърденията, че КТБ няма достатъчно активи са неправдоподобни, според Копола. Посочва се различният подход на БНБ към КТБ и към Първа инвестиционна банка (ПИБ).
Изданието отбелязва, че БНБ е игнорирала свидетелства за корупция, описвайки съмнителни практики около КТБ. Корупцията в българската банкова система обаче е ендемична, подчертава статията. Според "Форбс" КТБ не е по-корумпирана от ПИБ - и двете банки бяха посочени от Уикилийкс сред "гнилите ябълки" в банковата система на страната. Авторката поставя въпроса защо КТБ е била затворена, а ПИБ е оставена да работи, както и защо не се разследват другите банки, споменати от Уикилийкс. Материалът описва връзки между банките, българските олигарси и институции.
Бездействието на българските и европейските институции относно положението на вложителите на КТБ е позорно, подчертава авторката. При никоя друга банка в ЕС не е допускано да остане в неустановена ситуация за два месеца без решение за бъдещето й и изплащане на средства на вложителите. Проблемът (в българската ситуация) е, че гарантираните депозити не са покрити, според Копола.
Не е чудно, че българските власти държат затворена КТБ, коментира авторката. Ако банката бъде отворена, ще има масово теглене, което ще я тласне към фалит и може да разбие валутния борд заради необходимостта от левова и евентуално еврова ликвидност, за да се посрещне това масово теглене на пари. Ако пък банката бъде преструктурирана, на вложителите, чиито депозити са гарантирани, ще трябва да бъде платено до 20 дни според правилата на ЕС, за което няма да има пари. Има обаче и по-голям проблем. Това, че се позволи на банката да изпадне в неплатежоспособност по облигации, постави под въпрос доверието в българските власти, както и ангажимента на София да спазва отговорностите, произтичащи от членството в ЕС, се казва в статията на списание Forbes. Авторката припомня позицията на професор Стив Ханке, че валутният борд може да бъде изложен на риск, ако случаят с КТБ не се реши бързо, и се застъпва за намеса на ЕС.

Вложители готвят поредния протест пред сградата на БНБ с искане за незабавно отваряне на КТБ. Демонстрации се планират и във Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Сливен и Бургас. Организатори предупредиха чрез ефира на „Хоризонт“, че може да се стигне до ескалация на протеста в рамките на закона. Според тях се подготвя молба до Европейския съд за решаване на казуса.

В предаването "12+3" Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика, коментира:

Управлението на БНБ не трябва да се сменя в момента. КТБ не може да бъде отворена веднага. В крайна сметка известната подкрепа от бюджета за ситуацията в КТБ е само за покриване на депозитите до 100 хил. евро. Последното нещо, което е ясно, е, че в момента Централна банка не може да направи нищо повече от това, което вече е направила. Можеше по-бързо да започне операции по събиране на вземания. Всяка една институция, независимо дали е фирма или банка, когато изпадне в подобна ситуация, би трябвало да се погрижи за събирането на своите вземания. В тази връзка има две възможности, които не са добре използвани до момента. Те са - онези, които са и кредитополучатели, и спестители в банката, да превърнат част от своите депозити в изплащане на кредити им. Второто нещо, което може да стане, е – тези, които са само вложители, да продадат своите вземания от КТБ на онези, които имат да изплащат кредити. Това нещо не може да стане лесно, което обяснява и неяснотите в казуса „КТБ“ в момента. То не може да стане лесно, защото от одитирските доклади знаем, че за около 60% от досиетата няма пълна информация. За това има и такава нестабилност в поведението на Централна банка, но то би било такова независимо от това кой изпълнява функциите. Дори да се намерят най-добрите спасители на банки или одитори, които могат да поемат управлението на банката към дадения момент, биха изпаднали в същата ситуация.

Станчев смята, че в момента няма друг сценарий, освен КТБ да фалира.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg