EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EU-ЕС спорят за много пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EU-ЕС спорят за много пари

mail11:40 | 23.05.2017прегледи 1255 коментарикоментари 0


Ако бъде осъществен "твърдият" сценарий за Брекзит, Лондон ще настоява Брюксел да му изплати неговия дял от Европейската инвестиционна банка и други общи проекти. Това заявява премиерът на кралството Тереза Мей в  интервю за в. "Сънди телеграф", предаде ТАСС.
"Много се спори какви може да бъдат задълженията на Великобритания или, нещо повече, какви може да бъдат нашите права върху платеното от нас досега. Посочихме ясно, че ще разглеждаме едновременно и правата, и задълженията", казва Мей.
Запитана в кои сфери Великобритания може да разчита да получи своя дял при напускане на ЕС, тя отговаря: "Има (Европейска) инвестиционна банка, има (Европейски) инвестиционен фонд, има различни области". Това според нея ще е "важна част от преговорите".
По данни на вестника Мей обаче за пръв път е заявила публично, че се стреми да запази дела на Великобритания в ЕИБ и след Брекзита. Според правителствени източници на "Сънди телеграф" британското участие в това финансово-кредитно учреждение е 16 на сто - близо 10 милиарда лири или 13 милиарда долара.
По-рано британски медии информираха, че Брюксел планира да представи на Великобритания увеличена "сметка за Брекзита" в размер на 85 милиарда лири или 110 милиарда долара - за поети по-рано задължения, напомня ТАСС.
Великобритания може да се оттегли от преговорите за условията на Брекзита, ако Брюксел продължи да иска от Лондон милиарди за прекратяване на членството в ЕС. Това заявява британският министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис в поместено днес интервю за "Сънди таймс".
"Трябва да можем да се оттеглим (от преговорите). При известни обстоятелства, ако се наложи, трябва да имаме силите да го направим", казва той.

Ако Великобритания напусне единния пазар без преференциален достъп за компаниите за услуги, при най-добрия вариант страната ще губи по 1,4% на година от брутния вътрешен продукт, пише вестник The Times.
Затрудненията при банките, при компаниите за информационни технологии, телекомуникации и транспорт ще доведат до намаляване на износа всяка година между 21 млрд. паунда и 30,5 млрд. паунда, показват данните на Центъра за икономически и бизнес изследвания.
Единният пазар при услугите цели да даде на компаниите в Европа възможност да функционират при едни и същи условия във всяка държава членка, като единството условие е да спазват общите правила и регулации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014