EUR 1.9558
USD 1.5796
CHF 1.6331
GBP 2.2487
CNY 2.5166
you tube
mobile version

EU съд се произнесе за споразумения тип СЕТА, ТТИП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EU съд се произнесе за споразумения тип СЕТА, ТТИП

mail09:32 | 19.05.2017прегледи 597 коментарикоментари 0


Европейският съд реши, че търговските споразумения, съдържащи инвестиционни разпоредби трябва да бъдат одобрявани от националните парламенти. Решението идва във време, в което сред европейските граждани сериозните опасения за негативно влияние на съвременните търговски споразумения като СЕТА и ТТИП нарастват. Те позволяват чужди инвеститори да съдят правителствата в благоприятни за бизнеса трибунали, ако печалбите им са повлияни от политики в обществен интерес. Липса на демократичен контрол допринесе за силната обществена опозиция срещу европейската търговска политика през последните години.

 С отсъждането си Европейският съд определи, че заради инвестиционните разпоредби в споразумението за свободна търговия между ЕС и Сингапур, то е със смесена компетентност. С него се създава съдебна практика, която следва да бъде прилагана и към всички бъдещи търговски споразумения на съюза.

 Ивайло Попов от За Земята коментира: „Въвличането на националните правителства в ратификацията на търговските споразумения ще увеличи демократичния контрол. Всички бъдещи споразумения, които включват инвестиционни трибунали ще трябва да бъдат ратифицирани от държавите членки. Призоваваме българските политици да отхвърлят всички сделки, включващи несправедливи ВИП права за  чуждестранните инвеститори. Първото, което ще бъде трябва да бъде обсъдено в Парламента е споразумението между ЕС и Канада, познато като СЕТА. Считаме, че то не трябва да бъде ратифицирано от България, тъй като ще създаде повече проблеми и твърде малко ползи за страната.“.

 Припомняме, че в търсене на решение относно споразумението СЕТА между ЕС и Канада, Системата на Инвестиционни съдилища е съвместима със законите на ЕС.  В същото време във Френският конституционен съд тече процедура по оценка на съвместимостта на СЕТА с местните закони.  В няколко европейски страни предстоят и референдуми относно ратификацията на споразумението, а българският президент Румен Радев още в предизборната си кампания пое ангажимент да сезира Конституционният съд на страната, който бе потвърден от него и по-късно.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

17 нови тунела до 2023 г. + карти

10:02 | 02-28-18 | 15527