EUR 1.9558
USD 1.6855
CHF 1.8258
GBP 2.3163
CNY 2.6212
you tube
mobile version

Dm въвежда професия "дрогерист" в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

dm въвежда професия "дрогерист" в България

mail16:07 | 01.10.2020прегледи 419 коментарикоментари 0


dm България стартира първия дуален клас в България за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас, първите 13 деца започнаха 5 годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по химични и хранително вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна. Те ще се обучават в системата на дуалното обучение. Официалното наименование на професията е "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия".

5 годишно специализирано обучение по популярна в Германия, Австрия и Швейцария професия

„Дрогерист“ е професия, която в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария, съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията дрогерист, която бързо се утвърждава като базова за сектора на търговията с дрогерийни стоки.

Първите ученици в България по професията с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас, в рамките на системата на дуалното обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Освен това подробно ще се изучава не само съставът на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Придобиването на практика от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията като още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

Учениците ще бъдат конкурентоспособни на пазара на труда

Учениците, завършили специалност „дрогерист“ ще имат изключително богат избор от възможности за развитие на кариерата си. Те ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm България, но ще получат достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно и в много други сектори на търговията на дребно. 

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които учениците получават им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалност „Фармация“, и впоследствие да работят като фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки.

dm работи за въвеждането на професията от 2016 година

dm България стартира проекта за въвеждането на новата професия още през 2016 година. Основната причина за това е стремежът на компанията да предостави на хората същото отлично обслужване, каквото биха получили в Германия, Австрия или Швейцария. Втората причина е, че като добър работодател, dm подкрепя професионалното развитие на своите служители. Затова преди 4 години стартира обучение за дрогеристи и малка група от служители, които владеят немски език преминава едногодишен курс в Австрия. След завършването на курса, те получават австрийска диплома, която им дава право да практикуват в страната. Целта на обучението е австрийският модел и придобитите знания да се пренесат в България. 

Като следваща стъпка компанията решава да даде възможност на колкото е възможно повече свои служители да преминат през това обучение. Затова през 2017 година са изградени партньорски отношения с Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София и е разработен курс за обучение на дрогеристи на базата на опита на хората от гимназията и на австрийската програма. До момента повече от 110 служители на dm България са преминали успешно курса.

След като се доказва, че в България има отлични възможности за подготовка на дрогеристи, се стига и до логичния финал на проекта - включването на професията в системата на дуалното обучение. Така българските ученици могат да получат знания и умения, каквито имат връстниците им в Германия и Австрия и да бъдат много по-конкурентоспособни на пазара на труда. След няколкогодишни усилия от страна на компанията, новата професия беше одобрена от Националната агенция за професионално образование и обучение и Министерство на образованието под официалното наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" и обучението по нея стартира успешно от тази учебната година - 2020/2021.

Във връзка със старта на паралелката за обучение по професия “дрогерист“ Евелина Великова, управител на dm България заяви: „Ние сме изключително щастливи, че и учениците в България вече могат да се обучават по една перспективна професия, която ще ги направи много по-конкурентоспособни специалисти не само у нас, но и в чужбина. Въвеждането на професията изцяло ще промени пазара на труда, особено в нашия сектор, тъй като добре обученият дрогерист е един от ключовите компоненти за успеха на бизнес модела ни, който предоставя на хората пазаруване в големи и удобни магазини, огромно разнообразие от стоки и компетентна консултация. Бих искала да благодаря и на ръководството на ПГХ и ХВТ „Д. И. Менделеев“, и на нейния директор г-н Скулев, които проявиха изключителна гъвкавост при формирането на паралелката и показаха разбиране към нуждите на бизнеса.“.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg