EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Beauty-tech е бързо растящ сектор в козметиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Beauty-tech е бързо растящ сектор в козметиката

mail11:45 | 29.09.2021прегледи 1280 коментарикоментари 0


Пандемията е увеличила значително приходите в beauty-tech сектора, като най-голям брой потребители на такива продукти са поколението Z. Това показва анализ на водещата онлайн медия Vogue Business. Най-бързо развитие и интерес отбелязват технологиите за разкрасяване в домашни условия – от мобилни приложения, предназначени да позволяват на потребителите да проследяват и анализират кожата си, до устройства за определена цел. И макар глобалният пазар на устройства за красота да бе оценен на 39,1 милиарда долара през 2018 г., именно стремителното развитие на beauty-tech сектора е един от факторите за това анализаторите от Vynz Research да прогнозират ръст до 107,2 милиарда долара до 2024 г.

Какво е beauty-tech?
Beauty-tech е относително нов термин, който не спира да се появява в медиите и списанията през последните няколко години. Но какво точно е това? Според Кралската испанска академия това е „комбинация от теории и технологии, която позволява практическото приложение на научните знания“. Пример за приложението на този термин в индустрията на красотата са смарт устройствата и приложенията с възможности за персонализация, както и с добавена стойност и реалност. Основна цел на водещите марки на този нов пазар е да предлагат на потребителя все по-персонализирани продукти и услуги, включващи последните научни иновации. Ето защо това е изключително перспективен сектор, който не спира да расте.

Как се ражда този нов пазар?
С помощта на изкуствен интелект и машинното обучение компаниите за красота и козметика откриват нови възможности да продължат да предлагат нови продукти, които, от своя страна – да променят пазара и потребителските навици. Изкуственият интелект помага за по-доброто вникване в предпочитанията на потребителите, като анализира не само отзивите на клиентите, но и типа и тона на кожата, морфологичната структура както на тялото, така и на лицето. Така персонализираната грижа за кожата става реалност.

Добавената реалност пък прави възможно потребителите да визуализират резултатите от използването на определени продукти преди да направят покупката или лечението. Например, на пазара вече има много мобилни приложения, които дават възможност на клиентите да проверят коя прическа или цвят на косата биха им отивали най-много.

Докъде ще стигне този нов сектор?
Възможностите за иновации стават все по-безкрайни. Всяка нова технология, която излезе на пазара, бива адаптирана от индустрията за красота, за да отговори на променящите се нужди и тенденции на пазара.
Преди няколко години, за да разберете дали ще ви отива дадено червило, трябваше да отидете в магазин, за да го изпробвате. Сега можете да разберете това, докато си седите вкъщи просто като изтеглите приложение. По същия начин, ако преди е било необходимо да отидете при дерматолог за анализ на кожата, за да разберете кой крем подхожда най-много на вашия тип кожа, днес на пазара вече има самоизмервателни уреди, които осигуряват както на професионалисти, така и на потребители този анализ незабавно.

Ситуацията с разкрасителни процедури е същата. Днес вече не е необходимо да чакате 20 минути, за да подейства маската за лице, нито е необходимо да инвестирате още 15 минути в масажиране, за да поддържате тонуса на лицето си. Beauty-tech устройствата са най-добрите съюзници за намаляване на времето за тези процедури и постигане на професионални резултати у дома.

Вдъхновение или адаптация?
Много от beauty-tech устройствата и приложенията са създадени в отговор на нуждата за по-ефективен начин на използване на вече съществуващи технологии. Добавената реалност, например, бе създадена през 1990 г. Tom Caudel, служител на Boeing Computer Services Research с цел подобряване на производствените процеси. Приложението ѝ в сектора на красотата стартира много години след това, а напредъкът на мобилните технологии и камерите с по-добра резолюция направиха възможно тази технология да се превърне в революция в технологичния сектор.

Друга технология, която направи революция в сектора на технологиите за красота и козметиката, е електростимулацията, но по-любопитното е, че тя съществува от векове. В древен Египет електрическите змиорки, сомовете или торпедните риби, които генерират токови удари, отдавна са били използвани за лечение на определени патологии. През вековете това откритие продължава да се изучава, за да стигнем до днес и мускулните електростимулатори, които позволяват да се тренират мускулни зони, които искате да стегнете. Благодарение на египтяните в наши дни този метод се прилага за възстановяване на наранявания, тонизиране на мускулите и подобряване на притока на кръв. В beauty-tech индустрията тази нова технология е по-известна като микротокове, използвани за тонизиране на лицевите мускули и стягане на лицето.

Развитието на beauty-tech индустрията тепърва предстои. Изследвания на GlobalData показват, че 61% от глобалните потребители са повлияни от това колко технологично усъвършенстван или умен е продуктът. Според данни на Neophytou, обаче, 83% от потребителите твърдят, че са повлияни от това колко добре продуктът се съобразява с техните времеви и финансови ограничения. Затова балансът между иновации и цена ще е определящ за растежа на този сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg