EUR 1.9558
USD 1.7052
CHF 1.7125
GBP 2.2220
CNY 2.4605
you tube
mobile version

90 комбинации за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90 комбинации за АЕЦ "Белене"

mail07:20 | 05.12.2017прегледи 13545 коментарикоментари 0


В предварителния Доклад на БАН за АЕЦ „Белене” (септември 2017) / се отбелязва, че  разработените финансови анализи обхващат богат спектър от възможни варианти, както за финансиране на изграждането на проекта, така и за неговата експлоатация по време на целия му жизнен цикъл. Използвани са 6 варианта на участие в капитала на проектната компания за изграждане на централата и финансиране на проекта, 5 варианта на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазар, където централата може да продава произведената от нея електрическа енергия, и 2 варианта на натоварване на мощностите. „Кръстосването“ на всички тези варианти води до общо 90 комбинации.

При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма. За илюстриране на тази важна тенденция са изведени резултати от представителния вариант 6, при който собственик на проекта е дружество, чийто капитал се притежава от частен инвеститор и българската държава в съотношение 62.8/37.2 (делът на държавата представлява апортна вноска в размер на балансовата стойност на средствата, изразходени за проекта до 2016 г. – 1.17 млрд. евро), а съотношението дълг/собствен капитал е 70/30. Изборът на този вариант се аргументира с факта, че това би бил предпочитания от един потенциален инвеститор вариант, тъй като при него доходността от собствения капитал е най-висока, въпреки че е под разглежданите еталонни стойности, които биха направили проекта привлекателен за него.

Алгоритъмът за изчисляване на потенциалния недостиг на средства е следният:

1. Изчислени са средни разходи на единица произведена електроенергия за всяка една година от периода на експлоатация. Тези средни разходи включват: разходи за експлоатация и поддръжка, разходи за отчисления във фондовете РАО, ИЕЯС и СЕС, амортизации, данъци, лихви и погашения по главници.

2.Изчислена е разликата между средните разходи по т.1 и приходите от произведената електрическа енергия, обвързани с ценовите сценарии за периода на експлоатация. Приходите по години са получени като количеството произведена електрическа енергия за съответната година е умножена по цената от съответния сценарии за същата година. Превишенията на средните разходи над приходите от продажбите за съответната година води до отрицателни стойности, което представлява потенциални загуби от дейността.

Ако се случат направените допускания от техническо, финансово и икономическо естество, проектът не трябва да се реализира. При съществени промени в тези параметри, финансовите резултати от проекта могат да претърпят корекции, които да го направят финансово жизнеспособен и привлекателен за изпълнение.

Не е проиграван с финансовия модел за АЕЦ „Белене” сценарий за  100% държавно участие.

------------

Категорично не ни е упражняван натиск. Това каза на пресконференция директорът на Института за икономически изследвания проф. Александър Тасев в отговор на въпрос упражняван ли е натиск върху БАН да промени заключението в доклада за АЕЦ „Белене“. „Правителството ще разгледа резултатите, преди това и парламента. Какво ще се предприеме нататък не можем да кажем“, посочи той. „След като излезе докладът ще видите текстовете, които са дадени на 15 септември, ще ги сравните с тези на 14 ноември, и сами ще си отговорите на въпроса имало ли е натиск“, коментира Александър Тасев. „Най-важното заключение, което ще видите в доклада, е че има варианти със съответни възможни параметри. Онзи, който реши да изпълни проекта, ако ги постигне, има някакъв шанс. Ако не се постигнат няма как да стане“, заяви той. „Или проектът за АЕЦ „Белене“ може да се реализира пазарно или не може. Това трябва да се разбере“, каза още проф. Тасев.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg