EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

800 млн.евро български инвестиции в Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

800 млн.евро български инвестиции в Македония

mail13:10 | 22.01.2019прегледи 653 коментарикоментари 0


България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония. За последните 10 години българският бизнес е инвестирал над 800 млн. евро в македонската икономика. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по откриване на нова Служба по търговско-икономически въпроси в Скопие. Той заедно с македонския заместник-министъра на икономиката Кире Наумов прерязаха лентата на търговското ни представителство в столицата на Република Македония. "Още през месец септември пристигна тук първият ни търговски аташе и за този кратък срок мога да кажа, че интересът е много сериозен - както от страна на български компании, така и от македонски", каза Александър Манолев. Той подчерта, че за шест месеца през 2018 г. са инвестирани повече средства от български компании в Македония, отколкото за последните две години. По думите му вече са проведени редица срещи с представители на министерства, държавни агенции, кметове, фирми и стопански камари.

Интересът на българския бизнес е изключително голям, като най-много запитвания Службата ни получава от секторите: IT, аутсорсинг, хранително-вкусова промишленост, фармация, земеделие, строителство, туризъм. Няколко български медии също проучват възможността за разкриване на свои представителства в македонската столица, стана ясно от думите на икономическият заместник-министър. "Има запитвания и от български инвеститори за участие в изграждане на станции за пречистване на отпадни води и депа за битови отпадъци, като вече сме влезли в контакти със съответните македонски общини", каза още Александър Манолев. Той съобщи и за интерес за съвместно разработване на няколко проекта за насърчаване на туризма в пограничните общини, за което Службата ни по търговско-икономически отношения също ще съдейства. По рано същия ден зам.-министър Манолев участва в откриването на двустранен бизнес форум с участието на над 100 компании от двете страни.

Повече от два пъти е нараснал българският износ за Македония през последните 10 години. "Общият ни стокообмен расте с подобни темпове и достига 723 млн. евро", каза Александър Манолев и уточни, че българските инвестиции в Македония са съсредоточени в сектори, като банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, сектора на услугите и др.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1857