EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

80% от нефтеното петно - още в Мексиканския залив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80% от нефтеното петно - още в Мексиканския залив

mail12:41 | 18.08.2010прегледи 583 коментарикоментари 0


Близо 80 процента от петрола, излял се в Мексиканския залив след потъването на платформата на Бритиш петролиъм, все още се намира във водата. Това твърди екип от петима експерти от университета на щата Джорджия, предаде Франс прес.
Изводите им показват, че оценките на правителството на САЩ за хода на почистването на петролния разлив са прекалено оптимистични.
В началото на август в сайта на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата беше качено съобщение, че по-голямата част от петролното петно или се изпарила, или е била изгорена, или е била събрано, или се е разсеяла из океана. Според съобщението това количество възлизало на 74 процента от излелите се 4,9 милиона барела суров петрол.
Петимата експерти от университета на Джорджия обаче са анализирали правителствените данни и са изчислили какво количество петрола все още би могло да се намира в океана. Така стигнали до извода, че става дума за 70-79 процента от нефтеното петно."Голяма грешка е да се смята, че петролът, който се е разтворил във водата, е изчезнал, и следователно е безобиден. Този петрол все още е в океана, под повърхността и ще са необходими може би години, преди той да се разпадне напълно", твърди Чарлс Хопкинсън, един от петимата експерти от университета в Джорджия.
Пред Франс прес американски представител пожелал да запази анонимност, също заявява, че едва 50 процента от нефтеното петно е било елиминирано. Той уточнява, че около 25 процента от 4,9-те милиона барела са били събрани или изгорени. Останалите 25 процента са се разсеяли по естествен път или с помощта на специални химически вещества. Според американския представител половината от петрола се намира все още под повърхността на океана, но не се знае къде точно.
  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4191