EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

80% следят финансите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80% следят финансите си

mail18:00 | 18.09.2014прегледи 1294 коментарикоментари 0


80% твърдят, че обичат да следят своите финанси и търсят по-голям контрол върху разходите си според ново паневропейско изследване на MasterCard, проведено от Ipsos MORI.
77% от хората в шестте анкетирани държави редовно проверяват баланса по своите сметки и 79% знаят с точност какъв е кредитният им лимит. А във време, в което повечето имейли са нежелани и по-голямата част от пощата е „боклук“, писмата, касаещи пари, правят изключение - 66% от хората в Европа четат цялата или по-голямата част от комуникацията, получена от тяхната банка или картов доставчик. Нуждата от по-голям контрол върху собствените ни пари съвпада с липсата на доверие в нашите банки, като само 54% от хората казват, че имат доверие на банките си и едва 31% твърдят, че тяхната банка им предоставя достатъчно информация.
Предвид че достъпът и контролът върху банковите сметки са широкодостъпни онлайн и чрез мобилни приложения както никога до сега, хората са все по-осведомени във финансово отношение и 76% се възползват от технологиите и управляват финансите си в интернет. Също така сме склонни да избягваме възможности, които биха затруднили контрола върху парите - 64% от анкетираните казват, че се опитват да не пазаруват на кредит.
Въпреки този онлайн достъп бурканът е все още мястото, където много хора държат парите си, и е често срещана практика, независимо дали средствата им са много или малко. Този начин на спестяване не е само много остарял – той е и необичаен във времето на модерния интернет, в което само 35% от нас редовно посещават банков клон. Причините хората да го правят включват „Ако парите са в банката […] изведнъж всичко е похарчено, без дори да съм забелязал“, въпреки че повечето от нас предпочитат да плащат с карта (64%) вместо с пари в брой (42%).
Що се отнася до вечния въпрос кой държи юздите на портмонето, то това са жените, които са по-ангажирани с парични въпроси. 83% от тях казват, че обикновено те следят финансите на домакинството в сравнение със 78% от мъжете. Жените са и по-склонни да проверяват редовно баланса по сметката си (79% срещу 74% от мъжете). Това е в пълна противоположност на кой, според мъжете, командва, тъй като 62% смятат, че те взимат повечето решения, свързани със семейния бюджет.
„Знаем, че както никога преди хората искат да усещат, че имат контрол върху собствените си пари и приемат нови технологии, които им помагат да постигнат това“, каза Антония Штроу, старши бизнес лидер „Международно управление на предплатени продукти“, MasterCard. „Нашите предплатени карти са създадени, за да предоставят на хората още един инструмент и са доказали, че са безценни за онези, които ги използват - 69% от анкетираните твърдят, че картите могат да им помогнат да контролират колко харчат, а 73% дори казват, че биха могли да ги предпазят от задлъжняване.“

Контролът върху парите ни е важен за нас и предплатените карти също ни помагат да се справим с някои грижи, които ни създава боравенето с нашите средства:
• 70% от родителите на деца над 13 години смятат, че предплатените карти са добър начин да ги научат как да управляват парите
• 67% казват, че предплатените карти предлагат повече сигурност, когато пътуват в чужбина
• Пазят парите на сигурно място от други хора и дори от нас самите!

Изследването е проведено между април и юни 2014 г. с потребители от шест пазара (Белгия, Унгария, Холандия, Полша, Испания и Турция) с цел да разбере настоящето им финансово поведение и къде в техния живот е мястото на предплатените карти в момента или в бъдеще.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg