EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

8% повече евросредства за 2021-2027

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8% повече евросредства за 2021-2027

mail17:15 | 23.07.2019прегледи 553 коментарикоментари 0


Предвиждаме повече европейски средства и подкрепа от всички оперативни програми за развитие на регионите през следващия програмен период 2021 – 2027 г.  Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на стратегическа консултация с представители от публичния и неправителствен сектор от  Югозападния район. Инициативата се изпълнява по сключеното споразумение между МРРБ и Международната банка за възстановяване и развитие.

Заместник-министър Николова напомни, че с 8% ще се увеличи бюджетът от европейските фондове, с който ще разполага страната за периода 2021 – 2027 г. Приоритет за правителството  през него ще бъде търсенето на възможности за намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните дисбаланси и увеличаване на икономическата активност, пряко обвързана с повишаване стандарта на живот на хората. „Новият ни подход ще позволи регионите да се развиват на база своя потенциал, природни ресурси и дадености, включвайки по-голям брой  заинтересовани страни в подготовката, одобрението и изпълнението на проектите, коментира тя.

Зам.-министърът допълни, че се разработват и нови стратегически документи за регионално развитие на национално, регионално и общинско ниво. До края на годината ще бъде актуализирана Националната концепция за пространствено развитие, в която ще бъдат посочени националните приоритети. За районите от ниво NUTS 2 се изготвят регионални схеми за пространствено развитие. В тях ще се идентифицират основните приоритети и нужди на района спрямо географските дадености, ресурси, социални и икономически аспекти. Общините ще трябва да разработят нови Общински планове за развитие, където да е заложена ясна визия за развитието им до 2027 г.

Планира се и промяна в Регионалните съвети за развитие, които ще се обособят като регионални структури, които да осъществяват предварителна селекция на проектите. Като регионален орган те ще имат възможността да приоритизират коя инвестиция е по-важна за населението и региона. Предвижда се регионалните съвети да предоставят писма за подкрепа на кандидат-бенефициентите по програмите за териториално сътрудничество. Експертите на Световната банка са разработили общо четири варианта за промяна на функциите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички  стратегически консултации в страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg