EUR 1.9558
USD 1.7503
CHF 1.7809
GBP 2.3421
CNY 2.5107
you tube
mobile version

625 млн. мегаватчаса е произвела АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

625 млн. мегаватчаса е произвела АЕЦ "Козлодуй"

mail10:06 | 06.09.2019прегледи 634 коментарикоментари 0


Над 625 милиона мегаватчаса е произведената електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" за 45 години от откриването си, а спестените въглеродни емисии за това време са над 743 милиона тона, заяви изпълнителният директор Наско Михов в началото на тържеството по повод годишнината от откриването на първата българска атомна централа, цитиран от БТА.

АЕЦ "Козлодуй" е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Приемайки почетен плакет по повод годишнината за приноса на Министерството на енергетиката, тя подчерта, че централата 45 години гарантира енергийната сигурност не само на страната, но и на региона. Приоритет за правителството е удължаване експлоатацията на мощностите на АЕЦ, продължи Петкова като отбеляза, че преди две години Пети блок е получил лицензия за експлоатация за още 10 години от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/.

"Очакваме до броени дни такава лицензия да получи и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"", каза още тя. Това е ясен знак, че можем да продължим да разчитаме на атомната централа да произвежда безопасно екологично чиста енергия на достъпни цени за битовите потребители и бизнеса, каза още министърът на енергетиката. Тя подчерта, че ядрената енергетика има бъдеще в България и правителството продължава да работи за нейното развитие.

Тържеството продължи с връчване на почетни плакети за ръководители на централата, работници, служители и партньори на АЕЦ "Козлодуй", допринесли за изграждането, експлотацията и развитието на първата българска атомна централа от нейното откриване на 4 септември 1974 година. Първи получи наградата си Милен Русков - енергетик, който е постъпил на работа същата година в централата и продължава да работи до днес. Специални отличия получиха и представители на "Росатом" и други руски партньори на АЕЦ "Козлодуй" с принос в изграждането й, както и сега, за удължаване на експлоатационния срок на мощностите й.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg