EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

6.1% ръст на китайската икономика за 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6.1% ръст на китайската икономика за 2019

mail07:40 | 22.01.2020прегледи 1050 коментарикоментари 0


Растежът на китайската икономика се забави през 2019 до 30-годишно дъно в резултат на охлаждащото се вътрешно търсене и пазар на недвижими имоти на фона на търговската война със САЩ. През последното тримесечие на изминалата година обаче имаше признаци на известна стабилизация и дори на подобряване на икономическото представяне с оглед на по-добри от очакваните данни за индустриалното производство и за продажбите на дребно през декември.

БВП на Китай нарасна през четвъртото тримесечие на 2019-а година с 6,0% на годишна база след аналогичен най-слаб от три десетилетия растеж и през предходните три месеца, показват данни на Националното статистическо бюро на втората по сила световна икономика.

Това е най-слабата експанзия на китайската икономика от първото тримесечие на далечната 1992-а година - период, през който Китай все още се възстановяваше от спирането на международните инвестиции след  репресиите през 1989-година спрямо студентите на площад Тянанмън.

В рамките на цялата 2019-а година БВП на Китай нарасна с 6,1%, което представлява рязко забавяне спрямо растежа с 6,6% през 2018-а година. Въпреки че представянето на втората по сила световна икономика през миналата година е в рамките на заложения от китайските власти целеви растежен диапазон между 6,0% и 6,5% и съвпада с прогнозите на МВФ и на Световната банка, това е най-слабата експанзия от 1990-а година насам и малко под очакванията на финансовите пазари за растеж от 6,2 на сто.

За разлика от слабата оценка за БВП през четвъртото тримесечие, Националното статистическо бюро представи за втори пореден месец по-добри от очакваното данни за индустриалното производство и за продажбите на дребно през декември. Това предполага, че китайската икономика приключи 2019-а година в малко по-добра форма, тъй като търговското примирие със САЩ съживи бизнес нагласите, а предприетите по-рано през годината стимулиращи мерки от страна на властите в Пекин започнаха да дават резултат.

Индустриалното производство нарасна през декември с 6,9% спрямо година по-рано и след растеж с 6,2% през ноември, при прогноза за по-анемичен растеж от 5,9%, отбелязвайки най-добро повишение от девет месеца насам, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай. В рамките на цялата изминала година индустриалното производство в Китай се увеличи с 5,7% спрямо 2018-а и след повишение с 5,6% през периода януари  - ноември.

В същото време продажбите на дребно се повишиха за втори пореден месец с 8,0% на годишна база, отскачайки от близо 16-годишното октомврийско дъно от 7,2%, докато финансовите прогнози бяха за по-скромно повишение със 7,9 на сто. През цялата 2019-а година продажбите на дребно в Китай се увеличиха с 8,0% след повишение с 8,0% и през първите единадесет месеца.

Известно подобрение отбелязаха и дълготрайните бизнес инвестиции, които нараснаха през 12-те месеца на миналата година с 5,4% след повишение с 5,2% през периода януари - ноември, когато отбелязаха най-слабото увеличение от поне 1996-а година насам, според данни на агенция Ройтерс. Инвестиционният растеж за инфраструктура обаче се забавиха в края на 2019-а година до 3,8% от 4,0% през първите единадесет месеца, докато растежът на инвестициите в недвижима собственост се забави през миналата година до 9,9% от 10,2% през периода януари - ноември.

Декемврийските данни показват, че китайската икономика започна да се стабилизира в края на миналата година, като предприетите преди време нови стимулиращи мерки на централната банка на страната и подписаната "първа фаза" от търговската сделка със САЩ са предпоставка за постепенно възстановяване на растежа през новата 2020-а година.

2020-а година е от решаващо значение за управляващата Комунистическа партия на Китай да изпълни целта си да удвои брутния вътрешен продукт и доходите в страната през започващото ново десетилетие и да превърне Китай в "умерено просперираща" държава.

Анализаторите предполагат, че тази дългосрочната цел ще се нуждае от относително стабилен икономически растеж през тази година в рамките на около 6%, въпреки че висши китайки служители предупредиха, че икономиката може да бъде изправена пред още по-голям натиск отколкото през 2019 година./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg