EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Уред "туптящо сърце" заловил мигрантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уред "туптящо сърце" заловил мигрантите

mail06:30 | 30.05.2016прегледи 1892 коментарикоментари 0


Групата от нелегални мигрнати, заловена в товарния влак, е върната на гръцките власти. Това каза пред журналисти главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция” след съвещанието в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти. „Знаете от вчера имаме опит за преминаване на държавната граница – две групи, 40 души по-малката група и след това една група от 56 човека, която е била задържана в товарен влак. Това което мога да кажа към момента е ,че по-голямата група е върната на гръцките власти, а пък по-малката група след обработката на документите и приключване на досъдебното производство в рамките на до десетина дни, ще бъде върната”, заяви гл. комисар Ангелов. „Трябва да подчертая също така, че нашата държава реагира много бързо, като това до голяма степен се дължи на проведеното учение „Граница 2016”. Това отиграване ни помогна в случая да се дислоцират в рамките на 1 час органите на реда и да се овладее ситуацията”, каза още той.

В Европа няма друга държава, която да е реагирала толкова бързо и да е върнала бежанците. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвещанието в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Освен много добрата стиковка, искам да благодаря специално на момчетата, които работят по самите досъдебни производства, и самите КПП-та. Имайте в предвид, че групите мигранти, са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че идват в България. По 200 евро им е събрано от трафикант, който говори гръцки, който гръцки власти също не го знаят кой е, но сега по линия на службите, ще се опитаме да го установим”, заяви Борисов. Премиерът обясни, че нелегалните мигранти са заловени чрез уреда „Туптящо сърце”, като по думите му трафикантите не са знаели с каква техника разполага България. „За тези, които се опитаха сутринта да обясняват, че им пробив на границата искам да им кажа, че първата група е заловена веднага на р. Струма – веднага при влизането в България, защото ние няма как да влезем в Гърция и да ги арестуваме. Втората група е била засечена в товарния влак от уреда и още веднага на самата гара са били свалени. А иначе освен, че сме наситили от Гоце Делчев с възможности, които има МВР и „Гранична полиция” в случая и армията, навсякъде всичко е в абсолютна бойна готовност да придвижим сили и средства мобилно при повтарям още веднъж забележителна за мен координация от органите и силите на реда”, заяви Борисов. Той допълни, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отиде на границата, за да поздрави служителите там и ще бъде направена показателна демонстрация на уредите „Туптящо сърце”, така че чрез медиите да стигнат и до самите трафиканти. Премиерът отбеляза, че сред заловените мигранти е имало малки деца и бебета на два-три месеца и посочи, че е било подсигурено максимално хуманно отношение към заловената група – осигурена е храна ,памперси и всичко необходимо „Моля ви да успокоите народа, че вече голямата група е вече обратно в Гърци, а другата не можем днес да я върнем, защото има 17 досъдебни производства. Говорих лично с главния прокурор, той се обади на окръжния, говорихме и с него – в рамките на до седмица, досъдебните производства ще бъдат завършени и до седмица се очаква да бъдат върнати”, каза още Бойко Борисов. Той допълни, че групата, която е останала ще бъде откарана в центъра от затворен тип в Любимец и хората трябва да бъдат спокойни.
На свиканото от премиера съвещание в Благоевград присъстваха вътрешният министър Румяна Бъчварова, регионалният министър Лиляна Павлова, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” гл. комисар Антони Ангелов, командирът на военно формирование 26400 Иван Иванов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, представители на община Благоевград и общинската администрация.

Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим и е много силен знак към трафикантите. Това заяви пред журналисти вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след съвещанието в Благоевград."За по-малко от 24 часа на практика реализирахме, това което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди", отбеляза Бъчварова. Тя посочи, че всеки е знаел своите отговорности, благодарение на което действията са били изключително бързи. „Аз имах възможност да се чуя с гръцкия министър Тоскас, той ми описа ситуацията след нашата граница и ме увери, че много бързо ще съдействат за реадмисията. На практика това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим и мисля, че е много силен знак към трафикантите, които организират тези нещастни хора и ги подвеждат с обещания да стигнат до Европа. Мисля, че показахме как действаме и как ще действаме оттук нататък“, добави министър Румяна Бъчварова. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097