EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

53 хил. без ток в Западна България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

53 хил. без ток в Западна България

mail12:30 | 26.01.2012прегледи 604 коментарикоментари 0


В цяла Източна и Югоизточна България, както и в областите Габрово и Ловеч е в сила код "оранжево", което е предпоследната степен за опасни метеорологични явления, а именно обилен снеговалеж с навявания. Има закъсали автомобили, над 1000 снегопочистващи машини работят в страната.
Всички аварийни екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на повредите по мрежата, предизвикани от тежката метеорологична обстановка, съобщиха от компанията. Тази сутрин около 90 000 клиенти на ЧЕЗ са били без ток. Най-засегнати са районите на Ловеч, Плевен, Видин и София област. Сигнали за аварии могат да се подават на денонощния телефон 0700 10 010. Около 53 000 потребители в Западна България са без ток заради обилния снеговалеж, който е счупил стълбове и прекъснал жици. Най-тежко е положението в областите Видин, Монтана и Враца. 20 селища в Пазарджишка област са с нарушено елекрозахранване по същата причина. Общо 40 селища в страната са без ток. Най-засегнати са районите край Белово и Велинград. Аварийни екипи отстраняват повредите. Усложнена е обстановката в цялата родопска част. Там снежната покривка е достигнала 50 см.
Товарните автомобили трябва да се движат с вериги на територията на цялата Ловешка област, съобщиха от АПИ . Магистрала "Люлин" вече е отворена в двете посоки, след като по-рано тази сутрин товарните автомобили бяха спирани за почистване на пътното платно. Временно затворена е АМ „Тракия” заради катастрофа, станала в района на 108-ми километър около 5.15 часа тази сутрин. Движението се пренасочва през Пазарджик. Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили на автомагистрала „Хемус” заради почистване на пътя. В отсечката Ботевград -Новачене е спряно движението поради завъртане на ТИР-ове.
Затруднен е достъпът за доставка на стоки от първа необходимост в 8 селища в Софийско, допълни Валентин Кръстев, говорител на службата "Пожарна безопасност и защита на населението".
През проходите Вратник и Шипка е забранено движението на автомобили над 10 тона. При проходите Петрохан, Предела, Рожен всички МПС трябва да са с вериги. В посока Батак- Доспат не се допускат автомобили без вериги. Силни снегонавявания и образувани преспи има в отсечката Белово-Юндола. Ограничения са наложени и по пътя Велинград- Аврамово и Ракитово-Цигов чарк-Превала.
Заради непочистен участък, товарните автомобили, пътуващи от Перник към Кюстендил, се пренасочват през Дупница.
Автобус с 12 пътници е закъсал в преспите на пътя Кубрат - София при Образцов чифлик, съобщи говорителят на службата "Пожарна безопасност и защита на населението" Валентин Кръстев. Колегите са на място и помагат да се изтегли автобуса, каза той пред "Хоризонт". Верижна техника пътува към пътя Русе-Писанец, където са закъсали други 2 буса и 6 леки автомобила.
Усложнява се обстановката в Североизточна България, където снеговалежът е съчетан с бурен вятър. В цялата област Търговище всички товарни автомобили да се движат с вериги. Затворени пътища има в Русенска област. Ръководителят на кризисния щаб в Агенция "Пътна инфраструктура" Севдалин Букович разказа, че е обстановката в Русенско е най-тежка. Затворен е пътят Русе - Велико Търново на изхода на Русе. В Русенско снегът продължава да вали, вятърът е със скорост 50 километра в час. Има натрупани преспи по магистралите с височина около метър, съобщави кореспондентът на БНР Наташа Димитрова. Всички пътища са затворени. Все още има движение по пътя Бяла – Велико Търново, но е опасно да се пътува. 21 селища в 5 общини са без ток. В град Мартен няма да има учебни занятия. Учебен ден няма да имат и учениците, които пътуват с автобус до Русе. Кметът свика щаба за работа при бедствия в 9 часа. Областният управител на Русе Стефко Бурджиев съобщи, че продължава да е затворен Дунав мост. Той използва ефира на "Хоризонт", за да призове шофьорите в областта да се въздържат от пътуване, защото има опасност да закъсат на пътя. Пътищата се почистват, но заради бурния вятър веднага се навяват, каза Бурджиев. В самия град работи цялата снегопочистваща техника. Пътят Русе-София през Велико Търново е затворен. Силен вятър духа в района на Тервел и Крушари, област Добрич.
В Разградска и Смолянска област всички автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.
Затруднено е движението и в Плевенска област, където непрекъснато вали сняг и духа силен вятър, съобщава кореспондентът на БНР Цецка Николова. Временно е спряно движението по пътя Никопол - Възел - Лозица. При с.Възел са натрупани двуметрови преспи и дори тежката техника затъва. По главния път от Плевен за Русе има закъсал тир, край село Гривица. Всички улици в Плевен са почистени и градският транспорт се движи по график.
Автогарата в Силистра не работи, затворени са училищата в четири общини в областта.
В Силистренска област вали обилен сняг и духа силен вятър. По пътя Силистра - Шумен, при село Цар Асен, има навявания и движението е затруднено. През нощта линейка е аварирала на затрупаното със сняг пътно платно между селата Златоклас и Чернолик, но е изтеглена от спасителните екипи.
В много райони на страната движението е само с вериги. Вериги са необходими в цялата Смолянска област, съобщи кореспондентът ни Радостина Чернокова. снежната покривка е 20-25 см. По високите части тя надхвърля 2 метра. Движението на автомобилите се извършва само с вериги, а товарните трябва да са без ремаркета и полуремаркета. Пътищата са почистени и разширени и в момента се опесачават и обработват. Не са постъпвали сигнали за инциденти, предадоха от Областното пътно управление.
Товарните автомобили трябва да се движат с вериги в Ловешка област.
Според кмета на столицата Йорданка Фандъкова, София отдавна не помни такъв обилен снеговалеж, обстановката е сериозна. Столичният градски транспорт се движи с минимално закъснение. 20 катастрофи са станали от сутринта в София, съобщи за "Хоризонт" главен инспектор Богдан Милчев, началник на КАТ - София:
Няма места, които да не са проходими в София. Навсякъде движението е нормално при зимни условия. Всички основни пътни артерии са почистени до асфалт. Има на няколко места проблеми, които са съвсем незначителни и трябва да се повтори - самата киша да бъде изхвърлена встрани. Това се прави в момента. Към момента имаме само 20 ПТП, които говори, че ситуацията е нормална за условията, в които сме. Освен на възловите кръстовища, на които стават обикновено най-големите задръствания, по-често ще срещате днес по улиците екипи на КАТ, които се движат заедно със снегорините, за да осигуряват тяхното безпрепятствено движение по пътя.
Самолетът на Чешките авиолинии от Прага за София кацна в Бургас поради лошите метеорологични условия в столицата. Със закъснения, докато се почисти пистата, са осъществени полетите на "Луфтханза" за Мюнхен и на "България Ер" за Берлин и Мадрид. На всеки 30 минути полосата се почиства, съобщиха от летището.
Да не се тръгва на път без сериозни причини, призоваха от Агенция "Пътна инфраструктура". Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали водачи, посочват от агенцията. Информация по всяко време от денонощието можете да получите на горещия телефон 0700 130 20./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161