EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

520 000 българи с професионално обучение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

520 000 българи с професионално обучение

mail18:00 | 26.03.2015прегледи 746 коментарикоментари 0


Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) отбеляза 15 години от създаването си. С дейността си тя съдейства за предлагане на професионално обучение, ориентирано към потребностите на бизнеса. НАПОО разработва и актуализира Списъка на професиите, разработва държавни стандарти по професиите от списъка, лицензира центрове за професионално обучение (ЦПО) и на центрове за професионално ориентиране на възрастни (ЦИПО). НАПОО контролира работата на ЦПО, в които за последните 5 г. са обучени повече от 520 000 лица (само за 2014 г. 75 000 лица са участвали в курсове за професионално обучение, като 18 510 от тях са получили Свидетелство за професионална квалификация).
Агенцията, заедно с привлечени външни експерти - 253 лица членове на експертните комисии и около 1200 специалисти , работещи в различни сфери на икономиката са съдействали за лицензирането на повече от 1200 центъра за професионално обучение, разработването на стандарти по 217 професии от СППОО и осъществяване на мониторинг на дейността на центровете за обучение.
Участието на представители на НАПОО в работни групи към Европейската комисия, както и в над 35 международни и национални проекта е предпоставка за изграждане на широка мрежа от международни партньори (от Великобритания, Германия, Дания, Италия, Румъния, Холандия, Турция и др.) за обмен на ноу-хау, опит и трансфер на добри практики. НАПОО адаптира и съдейства да се регламентират в българското законодателство нови инициативи – въвеждане на системи за качество в обучаващите организации, признаване на квалификациите, присъдени в различни държави, създаване на възможност за валидиране на умения, придобити на работното място.
НАПОО поддържа информационна система , в която гражданите и бизнеса могат да проверят кои ЦПО имат лицензия и по кои професии могат да обучават, как да се свържат с тях, какви документи се издават при завършване на професионално обучение. В информационната система на Агенцията може да се провери дали сертификатът на дадено лице е законен.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg