EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+50 млн.евро за софийските тротоари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+50 млн.евро за софийските тротоари

mail06:57 | 14.12.2022прегледи 1594 коментарикоментари 0


Допълнителният заем от 50 млн. евро отпуска ЕИБ на Столична община, предназначен за съфинансиране на многогодишната инвестиционна програма на София за градоустройствени проекти, включително и за изграждане и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обхвата на действащия План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на българската столица.

По-конкретно, заемът ще позволи на Столична община да увеличи дела на проектите за градско развитие, насочени към пешеходната инфраструктура и постигането на екологични цели, които попадат в обхвата на цялостната операция. 

Проектът ще подобри ежедневието на гражданите, включително и на хора с ограничена подвижност и ще допринесе за подобряване на чистотата на въздуха.

Вицепрезидентът на ЕИБ, Лиляна Павлова, заяви: „ЕИБ е дългогодишен партньор на Столична община и финансира инвестиции в приоритетна публична инфраструктура. Банката подпомага разнородни проекти като изграждането на метрото, рехабилитация на градската пътна мрежа, обновяване на автопарка на градския транспорт, инсталации за интегрирано третиране на отпадъци и друга градска и социална инфраструктура, включително чрез консултантски услуги в хода на подготовката и изпълнението им. В качеството ни на климатична банка на ЕС винаги сме засвидетелствали подкрепа с ясна визия за екологичното и устойчиво бъдеще, за което всички мечтаем.“

„Създадохме специална програма за изграждане и реновиране на тротоарни настилки, с която целим обновяване на тротоари във всички райони/квартали на София. Тези инвестиции ще ни дадат възможност да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите в града. Целта е да направим придвижването в града по-удобно, комфортно, сигурно и с това по-предпочитано от гражданите при по-кратки разстояния. Насърчаването на пешеходното движение е важно и за подобряване качеството на въздуха.“, сподели кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044