EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

50 млн.евро блокирани за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 млн.евро блокирани за Турция

mail13:50 | 25.10.2017прегледи 8198 коментарикоментари 0


Европейският парламент е предложил от предприсъединителните средства за Турция да бъде орязана сумата от 50 милиона евро за 2018 г., предаде агенция Аджерпрес, като се позова на пресконференция на румънския евродепутат Зигфрид Мурешан, който е докладчик на Европейския парламент за бюджета на ЕС за 2018 г.
Европейският парламент следва да гласува на пленарно заседание своята позиция по бюджета на ЕС за 2018 г., уточнява Аджерпрес.
Румънският евродепутат и докладчик на Европарламента за бюджета на ЕС допълни, че 50-те милиона евро ще бъдат орязани от обща сума от 217 милиона евро - средства, които са предназначени за политически реформи в Турция. Мурешан отбеляза, че не се засягат 291 милиона евро, отпуснати за икономическо сътрудничество, "тъкмо защото не искаме да навредим на икономическите агенти, които работят в Турция, не искаме да засегнем негативно търговията между Турция и ЕС". Румънският евродепутат каза, че не са засегнати и средствата за земеделие, тъй като "фермерите в Турция не носят никаква отговорност за поведението и неспазването на демократичните стандарти от страна на властите в Анкара".
Зигфрид Мурешан отбеляза още, че е предложено 30 милиона евро да бъдат поставени в резерв. "(...) това са средства, които не мобилизираме за момента, но сме готови да мобилизираме, ако ситуацията в Турция се подобри", поясни той. "Турция е важен партньор за ЕС и само заедно можем да управляваме бежанския поток от Близкия изток, но не можем да си затваряме очите за развитията там. И за Румъния Турция е държава партньор в региона, оставаме партньори в рамките на НАТО, но не можем да бъдем безразлични за ситуацията там", подчерта румънският евродепутат.
Аджерпрес отбелязва, че през ноември 2016 г. Зигфрид Мурешан бе избран за докладчик от страна на Европейския парламент за бюджета на ЕС за 2018 г. За първи път румънски евродепутат преговаря от името на Европейския парламент по бюджета на ЕС, посочва агенцията.
Годишният бюджет на ЕС за 2018 г. е 160 милиарда евро, съобщава още Аджерпрес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg