EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50% от българите не знаят цената на кредита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% от българите не знаят цената на кредита

mail07:10 | 03.10.2014прегледи 1269 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Съвместно с фондация "Инициатива за финансова грамотност" започва работа интернет сайт – semeinifinansi.bg , който предлага информация за личния бюджет, финанси и финансова сигурност. Съдържанието е представено по интерактивен начин като предлага няколко калкулатора за личен бюджет, както и възможност за консултации с финансови експерти.

В рамките на секунда може да разберете колко средства ще похарчите за цигари в следващите пет години, ако въведете в калкулатора цената на кутия цигари както и брой на изпушените дневно цигари. Така при покупка на пакет цигари  от 5.20 лв и, ако правите това веднъж на ден, то в следващите пет години ще похарчите 10 хиляди лева. При цена от 4.70 лв. за кутия този навик ще ви струва малко над 7 хиляди лева за следващите пет години.

Има опция да се изчисли и бюджета за образованието на децата ви - от таксите за детска градина, покупка на пособия за училище, до таксите за университет.

Едва ¼ от българите смятат, че имат добри познания в сферата на финансите и инвестициите, а 49 % желаят да научат повече за това как да управляват и инвестират парите си. Това показват резултатите от проучване, проведено от GfK България по поръчка на компанията за потребителски кредити «Провидент Файненшъл България“.
Проучването е проведено в периода 12 – 23 юни 2014 г. сред 700 души, на възраст между 18 и 65 години, и е национално представително по пол, възраст и регион. Това е първото национално представително изследване за финансова грамотност, проведено през 2014 г. в България, както и първото подобно в страната през последните няколко години.


                              Информация за основни финансови параметри

zoom_sss

Почти 50% от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на кредита, като 28 % никога не са теглили кредит, показва още проучването.  66 % от участниците твърдят, че предпочитат фиксиран лихвен процент, но едва половината от всички респонденти знаят правилната му дефиниция.
Освен това, всеки трети от респондентите е посочил, че не знае какво означава ГПР, а 31 % от тях са дали погрешно определение за индикатора. Въпреки това, заедно с лихвения процент, ГПР е един от основните критерии, които потребителите вземат предвид преди да теглят кредит.
Проучването показва още, че за 73 % от българите най-важно е да разполагат с повече информация за финансовите си права, докато 66 % смятат за най-важно да знаят към кого да се обърнат, когато имат проблем с финансова институция.
“Главно хора на възраст 25 – 45 години, живеещи в София и регионалните градове, проявяват желание да научат и разберат повече за това как да управляват личните си финанси, как да пестят и инвестират и как да заделят за пенсия. Според проучването, младежите на възраст 18 – 24 г. притежават най-малко опит в управлението на личните си финанси и проявяват интерес към темата за повишаване на финансовото си образование”, каза Мирослава Георгиева, Мениджър Дивизия „Consumer Experience“ от GfK България.

 

 

                                       

 

 


 


Тагове: кредит, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg